Οι σχέσεις Ελλάδας – Ουκρανίας και Τουρκίας – Ουκρανίας!

Η παγγέλια στάση της Ελλάδος εισέτι δείχνει το βαθμό υποδουλώσεως των ιθυνόντων μας κάτω από τη Δύση, ήτοι την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ του ημιθανούς Τζο Μπάιντεν. Ανερυθρίαστα ο πρωθυπουργός απεφάσισε, ανακοίνωσε και εν τέλει εκτελέστηκε από τον Ελληνικό Στρατό η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Δίχως αμφιβολία, και όπως σωρεία εμπειρογνωμόνων έχουν τοποθετηθεί επί αυτού (δηλ. προσφορά στρατιωτικής βοήθειας), ήτο ένα αβυσσαλέο λάθος, το οποίο ήρθε εν ριπή οφθαλμού, αφού αποφασίστηκε ελαφρά τη καρδία. Κάτωθι, θα φέρουμε εις το φως της δημοσιότητος παντελώς (για τους τηλεθεατάς των εξωνημένων ΜΜΕ) και μερικώς άγνωστες πτυχές των σχέσεων μεταξύ ημών (Ελλάδας) και της Ουκρανίας, αλλά και του αιώνιου εχθρού μας (Τουρκία) με την Ουκρανία.

 

Εν πρώτης, θα αναφερθούμε στις σχέσεις Ελλάδος και Ουκρανίας επικεντρωμένοι σε ουσιώδη στοιχεία και ουχί σε επίπλαστα, παραθέτοντας το επίκεντρο, δίχως «γραπτά φληναφήματα».

  • Στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπάρχει ένα δημοσίευμα, το οποίο έχει ως θέμα το εξής: «Απαγόρευση από την Ουκρανική Βουλή της χρήσης της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας από τους Έλληνες ομογενείς». Παρατίθενται απόσπασμα από το δημοσίευμα: «…η Ουκρανική Βουλή, με νόμο, έχει απαγορεύσει τη χρήση μειονοτικών γλωσσών όπως τα ελληνικά, τα ρωσικά και τα ουγγρικά, αντίθετα σε κάθε αρχή δικαίου, ελευθεριών, πολιτισμού, προόδου και δημοκρατίας. Ειδικότερα για τους Έλληνες ομογενείς, η ουκρανική ένωση επαγγελματιών εκπαιδευτικών απαίτησε με έγγραφό της να σταματήσει άμεσα η χρήση της εχθρικής γλώσσας του «Πούτιν». Στο απαντητικό έγγραφό της η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσάτζη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η απαγόρευση αυτή συνιστά γλωσσικό εξτρεμισμό, άμεση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «προνόμιο» ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Επιπρόσθετα, η κ. Προτσένκο-Πιτσάτζη έκανε λόγο, σε τηλεοπτικό σταθμό της Ελλάδας, για απειλητική ατμόσφαιρα και κατήγγειλε προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς. Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε και η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, καθώς έχουν σημειωθεί επιθέσεις κατά της ουγγρικής μειονότητας.»
  • Οι Έλληνες που κατοικοεδρεύουν στην Ουκρανία θεωρούνταν αυτόχθονες, μέχρι ώσπου το Ουκρανικό Κοινοβούλιο πέρυσι ψήφισε νομοσχέδιο που δεν τους θεωρεί πια αυτόχθονες. Τούτο φυσικά έφερε την αντίδραση τόσο Ελλήνων της εκεί ομογένειας όσο και ιστορικών, αφού ο Ελληνικός πληθυσμός προϋπήρχε από αυτόν των Ουκρανών, καθότι οι Τάταροι εμφανίστηκαν εκεί τον 13ο αιώνα. Συνάμα με τους Έλληνες της Μαριούπολης και της Κριμαίας, διαγράφτηκαν και οι Ρώσοι, οι Ούγγροι και οι Λευκορώσοι της Ουκρανίας.
  • Το μίσος που υπάρχει από πλευράς Ουκρανών κατά των Ελλήνων που κείνται στη Μαριούπολη φάνηκε αμυδρά, όταν ένας κάτοικος ερωτήθηκε εάν θα φύγει από το σπίτι του και αυτός απήντησε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πώς να φύγεις; Άμα φύγεις στο δρόμο μπορεί να σε πετύχει η Ταξιαρχία του Αζόφ, οι οποίοι είναι Ουκρανοί φασίστες, και γι΄ αυτούς γίνονται όλα, και να σε σκοτώσουν». Όθεν, αντικρίζουμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας από πλευράς Ουκρανών σε βάρος Ελλήνων. Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα «το ναζιστικό τάγμα Αζόφ κρύβεται πίσω από τις πλάτες των αμάχων, σκοτώνει και Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής, όπως στο Σαρτανά, με πυραύλους Grad».

 

Αφού είδαμε τη δήθεν νηνεμία που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ελλήνων με την Ουκρανία και τους Ουκρανούς, ας υπεισέλθουμε στις φιλικότατες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας.

  • Στην Ουκρανία υπήρχε τουρκο-ουκρανικό εργοστάσιο που κατασκεύαζε BAYRAKTAR (τουρκικά drones). Μάλιστα, το εργοστάσιο αυτό καταστράφηκε από τους Ρώσους, αφού βρισκόταν στο αεροδρόμιο Nikolaev, το οποίο επίσης καταστράφηκε.
  • Η Τουρκία στέλνει και άλλα BAYRAKTAR στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ.
  • Η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Τουρκία έχοντας επίσημο λογαριασμό στο twitter ανήρτησε δημοσίευση με οπτικοακουστικό υλικό που ρωσικός στόχος πλήττεται από τουρκικό UAV Bayraktar. Μάλιστα σχολιάζουν τα εξής: «Μπράβο στα Μπαϊρακτάρ ΤΒ2».
  • Σε συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν στη Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο σουλτάνος είπε τα εξής: «Υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».
  • Στις 3 Φεβρουαρίου 2022 ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Ακάρ, ο Τσαβούσογλου και άλλοι υπουργοί του τουρκικού κράτους μετέβησαν στο Κίεβο, ώστε να πραγματοποιήσουν το 10ο ανώτατο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας Ουκρανίας- Τουρκίας.

 

Η στράτα της Τουρκίας εισέτι δείχνει πως θέλει να έχει ένα κυρίαρχο ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι παίζοντας συνάμα ένα ρόλο ουχί συνεχόμενο και δη απαράλλαχτο, αλλά ανάλογα τις συνθήκες να ακολουθεί και ανάλογη πολιτική προς τα συμφέροντα του κράτους της και επ΄ ουδενί της Δύσεως ή της Ρωσίας. Τούτο πιθανώς να αποβεί μοιραίο, ωστόσο μέχρι σήμερα βλέπουμε τη Τουρκία στα εξωτερικά θέματα να έχει μία πολιτική διεκδικήσεων από τα κράτη, που κείνται πέριξ της. Ο ανέστιος λαός της καίτοι πένεται, καθώς φαίνεται, οι έχοντες οφίκια δεν δίνουν μεγάλη βάση εις αυτό, μολονότι ενδεχομένως να αποτελέσει τη κερκόπορτα της Τουρκίας σε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση τόσο έσω όσο και έξω αυτής.

Η Ελλάς από την άλλη όχθη, αβαντάρει την Ουκρανία, ενώ συθέμελα καταδικάζει κάθε πράξη της υπερδύναμης Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε εύληπτα να αποτελέσει ένα σύμμαχό μας, όταν ΝΑΤΟ και ΕΕ αδιαφορούν πλήρως για το Κυπριακό. Οφείλουμε να διαιωνίσουμε την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, αλλά και τη κατοχή της, η οποία σε δύο χρόνια θα συμπληρώσει πεντηκονταετία.

Συνελόντι ειπείν, ο πρωθυπουργός μας αγρόν ηγόρασε για όσα παρέθεσε ο γράφων παραπάνω, αφού δεν συλλογίστηκε τις χείριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ουκρανίας, αλλά ούτε και αυτές του αιώνιου εχθρού μας, Τουρκία με αυτές της Ουκρανίας. Ας ελπίσουμε εις μία καλύτερη εξωτερική πολιτική της χώρας μας!

 

 

Διονύσιος Σ. Δραγώνας

Φοιτητής Νομικής NUP,

Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο