Oύτε η ακρίβεια αντιμετωπίστηκε ούτε η κατάσταση στην αγορά βελτιώθηκε

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

 

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα των «Financial Times» επιβεβαίωσε όσα υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να σημειώνει καλές επιδόσεις και υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωζώνης, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι επηρεάζεται το ίδιο θετικά και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Οι αριθμοί, δηλαδή, ευημερούν αλλά όχι και οι άνθρωποι, καθώς σύμφωνα με τους «F.T.» η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία.

Η εξήγηση είναι απλή. Οι συνέπειες της πολυετούς οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ξεπεραστούν όσο γρήγορα έχει ανάγκη η κοινωνία και γι’ αυτό ακριβώς υποβάλλουμε συνεχώς αιτήματα και καταθέτουμε προτάσεις για λήψη στοχευμένων μέτρων. Ειδικά από τη στιγμή που η ούτως ή άλλως εύθραυστη οικονομία μας δέχτηκε σοβαρά πλήγματα από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη του πληθωρισμού. Όταν οικονομολόγοι συγκρίνουν τη συρρίκνωση της οικονομίας επί Μνημονίων με εκείνη της εποχής του οικονομικού κραχ στην Αμερική το 1929, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η χώρα.

Όσα έχουν γίνει έως τώρα, όπως τα διάφορα pass ή τα κατά καιρούς «καλάθια», δεν έχουν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, και αυτό εκτιμώ ότι το έχουν συνειδητοποιήσει πλέον όλοι. Ούτε η ακρίβεια αντιμετωπίστηκε ούτε η κατάσταση στην αγορά βελτιώθηκε.

Ακόμα και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εκτός από τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται για να μπει ένα τέλος σε αυτό που βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια, είναι αναγκαίες και δράσεις που θα στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Γιατί αυτή είναι που παράγει πλούτο και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Όσο ενισχύονται μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις και όσο παραμένουν αποκλεισμένες οι μικρομεσαίες από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ αλλά και από τον τραπεζικό δανεισμό τόσο θα μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών». Και αυτό αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία με σχηματισμό ολιγοπωλίων και σταδιακή εξαφάνιση των μικρότερων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντέξουν σε αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εμμένουμε στην ανάγκη ισόνομης στήριξης των επιχειρήσεων μέσω της διάθεσης των κοινοτικών κονδυλίων, στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, στην αλλαγή του φορολογικού με έναν πιο δίκαιο επιμερισμό των βαρών και στην αλλαγή τακτικής των τραπεζών, που θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τον ρόλο τους ως σύμμαχοι της επιχειρηματικότητας και να σταματήσουν τον αποκλεισμό των ΜμΕ από τον τραπεζικό δανεισμό.

 

ΠΗΓΗ: ANTINEWS.GR

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο