Κινήσεις αμύνης

Γράφει ο Διονύσιος Σ. Δραγώνας, Τελειόφοιτος Νομικής NUP 

 

Όταν μία εξουσία χάνει την δύναμή της, τότε ξεκινά να υιοθετεί αλλότριες ιδέες και να υπεισέρχεται σε πράξεις, τις οποίες καταδίκαζε προηγουμένως αμελλητί. Την Δευτέρα πράγματι μεσούσης της εκδήλωσης για την ανακοίνωση των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ ακούστηκαν προτάσεις, οι οποίες είχαν έρεισμα και δεν έγιναν για τους οφθαλμούς του κόσμου, όπως ήταν οι αναφορές στη τεχνητή νοημοσύνη, στον πολιτισμό και γενικότερα στην ενέργεια. Όσα όμως ακούστηκαν και είχαν ένα υπόβαθρο, όπως και οι εκφωνητές αυτών, είναι σίγουρο και πασιφανές πως θα χαθούν από τους επαγγελματίες πολιτικούς.

Ο νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κυβερνών κόμμα, Φρέντι Μπελέρης, εν τέλει ανακοινώθηκε, όχι επειδή έτσι θα διασφαλιστεί μέσω της φωνής του ένα καλύτερο μέλλον στο κράτος δικαίου των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα υπό ένταξη κράτη , αλλά για τη προσέγγιση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της λαϊκής δεξιάς. Ο πολιτικός κρατούμενος δεν θα έχει καμμία τύχη μέσω της εκλογής του, ώστε να αποφυλακιστεί, αντιθέτως, εάν εκλεγεί, θα αδυνατεί να προσφέρει πολιτικό έργο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η εκλογή του απλώς θα θεωρηθεί συμβολική. Δίχως αμφιβολία, η συμπερίληψη του Μπελέρη δεν ήταν συμβολική, αλλά μικροκομματική, όταν κοιτούν από τα παράθυρα του Μαξίμου πως η δεξιά πολυκατοικία κάνει πάρτι κατόπιν των αδιάλειπτων διαρροών ψηφοφόρων της προς τα δεξιά.

Οι κύριοι διαχειριστές της υπόθεσης Μπελέρη ήταν δύο, από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Σταύρος Παπασταύρου, ενώ από το Υπουργείο Εξωτερικών, η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η τελευταία είχε δεχθεί δριμεία κριτική για τις κινήσεις της, που ήθελαν στο βωμό των ελληνοαλβανικών σχέσεων η σε ευρωπαϊκό επίπεδο πίεση για την υπόθεση Μπελέρη να αποκλιμακωθεί, ενώ ο Παπασταύρου ήταν πιο θερμός εις αυτό. Η υπόθεση έφτασε τόσο ψηλά που ακούγαμε περί άσκησης του δικαιώματος βέτο στην ένταξη της Αλβανίας από τα πρωθυπουργικά χείλη. Εισέτι τίποτε δεν έχει συμβεί, ωστόσο η πρέσβης Παπαδοπούλου, αλλά και ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης δεν ήταν σύμφωνοι με την ένταξη Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο, αφού έτσι θα δυσκολευόταν το έργο της αποφυλάκισής του. Αντί να ακούσει τα διπλωματικά χείλη ο Πρόεδρος της ΝΔ, αποφάσισε να στραφεί στα εκλογικά οφέλη και να διατρανώνει αενάως μέσω των αθυρμάτων της ΝΔ, ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη θα βοηθήσει και τον ίδιο, πράγμα το οποίο δεν ισχύει.

Εάν πράγματι ενδιαφέρονταν για τον Μπελέρη δεν θα τον συμπεριελάμβαναν στο ψηφοδέλτιο, αλλά θα συνέχιζαν μέσω ακραιφνώς της διπλωματικής οδού τις προσπάθειες για αποφυλάκισή του, δίχως να δημιουργούν εντυπώσεις για αμιγώς εκλογικούς σκοπούς. Εάν πράγματι ενδιαφέρονταν για το κράτος δικαίου, που ορθώς ευαγγελίζεται ο Μπελέρης, τότε θα είχαν ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος μας, να δημιουργούν αντικλείδες ασφαλείας της τήρησης της νομιμότητας και κυρίως της τυφλής απονομής της δικαιοσύνης μακριά από πολιτικά δάκτυλα.

Ωσαύτως, με συνθήματα όπως «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», τα οποία μέχρι και ο ομοφυλόφιλος Κασσελάκης υιοθετεί εμμέσως πλην σαφώς, επιδιώκουν να συσπειρώσουν ένα παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ, το οποίο σήμερα τους γυρίζει την πλάτη. Εντούτοις, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι υποψηφιότητες αυτές, οι οποίες αρέσκονται κυρίως και προεχόντως στο κεντρώο ακροατήριο, στο οποίο ανήκει άλλωστε και ο πρωθυπουργός, όπως του Σπύρου Καρανικόλα και της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Μολονότι ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως το ψηφοδέλτιο το οποίο θα καταρτίσει δεν θα είναι ψηφοδέλτιο celebrity, εν τέλει ενέταξε εις αυτό τόσο τον Πύρρο Δήμα, όσο και την Ελεονώρα Μελέτη, η οποία για να ενταχθεί ρώτησε πρώτα τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ για να δει κανείς το επίπεδό της παροτρύνεται να παρακολουθήσει τη συνέντευξη που παρέδωσε στον Ουγγαρέζο στο Ougachallenge, το οποίο είναι αναρτημένο στο YouTube.

Ενώ, φυσικά όλα τα ως άνω λαμβάνουν χώρα, επιδιώκουν να αποκρύψουν, αφού φυσικά γνωρίζουν ότι θα τους στοιχήσει εκλογικά, την επιδίωξη της ΝΔ για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με σημαιοφόρο την Ντόρα Μπακογιάννη. Προσέτι διόλου γνωστό είναι πως σε αφίσα της ευρωβουλευτού Βόζεμπεργκ εικονίζεται ευρωπαϊκός χάρτης με την Αλβανία και το Κόσοβο να είναι μέσα.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, και ο κάθε αφελής τα βήματα της κυβερνώσης παράταξης, η οποία βλέποντας τα ποσοστά της να μειώνονται και υψηλόβαθμα στελέχη της να μυρίζουν την ωραία οσμή του Μαξίμου, επιδιώκει να τροποποιήσει άρδην την περιρρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργώντας μία κατάσταση, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελός της, αφού και οι ευρωεκλογές αποτελούν ψήφος εμπιστοσύνης ή δυσαρέσκειας στο μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο