Αυξάνονται συνεχώς τα χτυπήματα και οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζα

Νύχτες κόλασης βιώνουν πια οι κάτοικοι της Γάζας, ενώ τις ημέρες -όταν δεν εκλείπουν τα χτυπήματα των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων και οι βομβαρδισμοί- ζουν με την αγωνία των συνεπειών της πιθανολογούμενης χερσαίας επέμβασης, που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να ξεκινήσει.

Μέσα στην αχλύ του θανάτου -μόνο τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, το Ισραήλ πραγματοποίησε πάνω από 400 χτυπήματα από αέρος, ενώ τουλάχιστον άλλοι 140 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στην πλευρά των Παλαιστινίων στους 5.800- η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο, ενώ ακόμη και σε αυτή, όταν αφορά τα καύσιμα, το Τελ Αβίβ λέει «όχι», συνδέοντας το ζήτημα με την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.

Εντούτοις, και ενώ η κατάσταση -ειδικά στα νοσοκομεία- χειροτερεύει, φαίνεται πως αρχίζουν να πυκνώνουν κάπως οι φωνές που ζητούν από τους Ισραηλινούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση, δείχνοντάς τους ταυτόχρονα το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής που συντελείται καθημερινά. Και αυτό συμβαίνει ενώ την Τρίτη δύτες της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο Ισραήλ από τη θάλασσα στην περιοχή του κιμπούτς Ζακίμ, αλλά τελικά τους απώθησαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Χθες, στο Ισραήλ κατέφτασε και ο Εμμανουέλ Μακρόν, βάζοντας και αυτός το όνομά του, αλλά και τη χώρα του στην άτυπη μακρά λίστα των ηγετών (αλλά και χωρών) της Δύσης που το διάστημα αυτό έσπευσαν στο Τελ Αβίβ για να διαβεβαιώσουν την ηγεσία της χώρας που στέκονται στο πλευρό της. Παρ’ όλα αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος -που στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή είχε προγραμματίσει να συναντηθεί και με τον Μαχμούντ Αμπάς- δεν δίστασε να πει, απευθυνόμενος στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, πως η Γαλλία θέλει να ταχθεί υπέρ μιας «ανθρωπιστικής εκεχειρίας», η οποία «θα μπορεί να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός».

«Αυτό που προτείναμε είναι να προσπαθήσουμε να εργαστούμε σε αυτό που ο ΟΗΕ ονομάζει συνήθως “ανθρωπιστικό διάλειμμα”, για να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να βγάλουμε τους ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας. και ότι ίσως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα περιορισμένα χρονικά διαστήματα για την εδραίωση της προοπτικής μιας κατάπαυσης του πυρός» έλεγε χθες και σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι είναι «πολύ εύθραυστο» να γίνεται λόγος για εκεχειρία επί του παρόντος, καθώς «η στρατιωτική επιχείρηση» του Ισραήλ κατά της Χαμάς δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Ταυτόχρονα, διαφοροποιούμενος από την επίσημη γραμμή της Ουάσινγκτον εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Medium υπογράμμισε πως κάποιες από τις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, όπως η διακοπή παροχής στη Λωρίδα της Γάζας νερού και τροφίμων, ενδέχεται «να σκληρύνουν τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές» και να αποδυναμώσουν τη διεθνής στήριξη προς το Ισραήλ. Μάλιστα, τόνισε πως οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική αγνοεί το ανθρώπινο κόστος του πολέμου «τελικά ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ».

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, για ακόμα μία φορά χθες η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλιαστίνιους πρόσφυγες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσαν για ανεμπόδιστη ροή βοήθειας στη Γάζα, η οποία είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση έπειτα από δύο εβδομάδες εντατικών ισραηλινών επιθέσεων.

 

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «δημοκρατία» την Τετάρτη 25/10/2023

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο