Νέες αυξήσεις θα έρθουν στους λογαριασμούς των πολιτών από Σεπτέμβριο. Τις συνέπειες του ουκρανικού πολέμου, του πληθωρισμού λόγω των lockdown και τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη καλείται να πληρώσει για ακόμη μια φορά ο ελληνικός λαός.
Η άνοδος της διεθνής τιμής του φυσικού αερίου (TTF) στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα επιμένει ενώ και η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινείται στα ύψη των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Με αυτά τα δεδομένα οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς μιλούν για αυξήσεις στη λιανική ρεύματος που θα ξεπεράσουν το 23%. Μάλιστα δεν αποκλείουν η χαμηλή τιμή της κιλοβατώρας των 0,486 ευρώ να αποτελεί μακρινό παρελθόν από τον Σεπτέμβριο. Για τον επόμενο μήνα τα μοντέλα των προμηθευτικών θέλουν για να καλυφθούν τα υψηλά ενεργειακά κόστη, να απαιτηθούν τιμές καταναλωτή άνω των 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η κυβέρνηση για να μπορέσει να συγκρατήσει τις τελικές ανταγωνιστικές χρεώσεις στα επίπεδα των 0,15 με 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα χρειαστεί επιδοτήσεις σε ύψος ακόμη και 1,5 δισ. ευρώ.
Συνολικά οι αυξήσεις των 5 δισ. ευρώ του δεύτερου εξαμήνου επιδιώκεται να καλυφθούν από τα έσοδα του προσωρινού μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά (πλαφόν υπερ-εσόδων ηλεκτροπαραγωγών) και από πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση έκανε την αρχή της νέας παρεμβατικής πολιτικής στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Αύγουστο. Με τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων της ηλεκτροπαραγωγής να έχει τεθεί σε λειτουργία από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου συγκέντρωσε τον περασμένο μήνα 500 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, μαζί με 300 εκατ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού και άλλα έσοδα από τα δικαιώματα των ρύπων και τις ΑΠΕ διατέθηκαν για επιδοτήσεις τον Αύγουστο. Όπως προαναφέρθηκε ανήλθαν σε 1,136 δισ. ευρώ.
Ο προσωρινός μηχανισμός ανάκτησης μέρους εσόδων στη χονδρεμπορική αγορά για τον Αύγουστο είναι πιθανό να συγκεντρώσει ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Ο κρατικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα δώσει άλλα 300 εκατ. ευρώ και για αυτόν τον μήνα.
Δηλαδή, η κυβέρνηση (εν μέρει καλώς) συνεχίζει την επιδοματική πολιτική η οποία βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ θα μπορούσε να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που ληστεύουν στην κυριολεξία τους Έλληνες πολίτες. Η Ε.Ο.Ν. έχει εκφράσει πολλάκις τις θέσεις της για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, ώστε και να μειωθούν οι τιμές στους λογαριασμούς, αλλά και να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια η Πατρίδα μας. Μέτρα όπως η υπερφορολόγηση των υπερκερδών, το άνοιγμα των εργοστασίων λιγνίτη, μειώσεις φόρων, η άμεση έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων, διακρατικές ενεργειακές συμφωνίες.