Γράφει ο Διονύσιος Σ. Δραγώνας, Φοιτητής Νομικής NUP, Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ
Η καταχνιά της προεκλογικής περιόδου εν όψει των εκλογών δεν εμπόδισε τους ημεδαπούς να παρευρεθούν στις θείες ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Τηρώντας απαρεγκλίτως τα ήθη και έθιμα που μας μεταλαμπάδευσαν αόκνως οι γονείς μας συνεχίζουμε ως νέα γενιά να διαφυλάττουμε την ιστορία μας, όταν η παγκοσμιοποίηση γιγαντώνεται και απειλεί αενάως κάθε παράδοσή μας. Δυστυχώς όμως, εντός αυτού του προεκλογικού κλίματος αντικρίζουμε την δήθεν εύνοια των πολιτικών προς την ιεραρχία της Εκκλησίας, ώστε να αλιεύσουν ψήφους από το ποίμνιο, το οποίο μεσούσης της λοιμικής προ δύο ετών του εμπόδισαν να δοξάσει Τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
Ως γέννημα θρέμμα της Ζακύνθου και λάτρης του ιδιαίτερου Μεγαλοβδόμαδου το οποίο χιλιάδες επισκέπτες, ως τουρίστες του περιβόητου θρησκευτικού τουρισμού, το έζησα για ακόμη μία φορά. Σε αυτές τις διακοπές όμως, όπως κάθε φοιτητής που επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του, η συνάντηση με φίλους – παλιούς συμμαθητές θα ήταν απαραίτητη. Εκτός των άλλων άκρως ενδιαφέροντων θεμάτων τίθεται πάντοτε επί τάπητος στις διακοπές της Λαμπρής το σε ποιές Εκκλησίες θα πάμε κάθε μέρα, εάν νηστεύουμε, πότε εξομολογηθήκαμε και τέλος πότε θα λάβουμε Σώμα και Αίμα Ιησού Χριστού.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, όταν και έχουμε τη κορύφωση του θείου δράματος τις μεσημβρινές ώρες τελείται η λιτανεία του Εσταυρωμένου εντός της πόλεως της Ζακύνθου. Μετά το τέλος της συναντήθηκα με δύο φίλους. Ειρήσθω εν παρόδω, οι φίλοι δεν απαιτείται πάντοτε να είναι και ομοϊδεάτες, αφού οι πολιτικές σχέσεις θα πρέπει να διαχωρίζονται από τις ανθρώπινες. Οι δύο συνομιλητές μου, όπως μου εξέφρασαν, δεν θεωρούν τη νηστεία κάτι το οποίο δείχνει σημάδια ταπεινότητας ή προσήλωσης προς τα Θεία και ιδίως αναγνώρισης των παθών Του Κυρίου. Ακόμη, η παρουσία στις Εκκλησίες και περισσότερο στις μικρές κοινότητες συνήθως συνοδεύεται από σχολιασμό ποίου παρευρέθη και του τι φορούσε, γεγονότα αρνητικά που γεννούν δυσαρέσκεια και ισχυρούς λόγους (για τη νεολαία) που την απομακρύνει από την Εκκλησία.
Ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου στις 4 ώρα πραγματοποιείται η λιτανεία του Επιταφίου στη πόλη της Ζακύνθου, ενώ κατόπιν ακολουθεί ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, η Πρώτη Ανάσταση (Γκλόρια όπως την αποκαλούμε στη Ζάκυνθο) και τέλος η Θεία Λειτουργία. Όσο πραγματοποιείτο η Λιτανεία εγώ και φίλοι μου είχαμε καθίσει σε έναν χώρο εστίασης, ώστε να παρακολουθήσουμε τη Λιτανεία. Εκεί ενώ είχα σκοπό να πιώ κάτι, ένας φίλος με παρότρυνε να μην υπεισέλθω σε παραγγελία, ώστε εντεύθεν να κοινωνήσουμε μαζί στη Μητρόπολη Ζακύνθου. Έτσι, οι δύο από τους τέσσερις αποφύγαμε με θεϊκή δύναμη τον πειρασμό και μείναμε νηστικοί, ώστε να χορτάσουμε πνευματικά μετά από λίγη ώρα μέσω της Θείας Κοινωνίας. Η ίδια παρέα επίσης είχαμε συναντηθεί τη Μεγάλη Τετάρτη το πρωΐ, ώστε να πιούμε καφέ. Εκεί μας προσέφεραν και κέικ, το οποίο ως γνωστόν δεν είναι νηστίσιμο και έτσι μολονότι ήταν στο τραπέζι μας δεν το καταναλώσαμε.
Τα ως άνω αποτελούν πραγματικά περιστατικά τα οποία δείχνουν δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες των νέων για το πώς αυτοί προσεγγίζουν τη πίστη. Η πρώτη παρέα δεν νηστεύει και δη παρευρίσκεται στην Ανάσταση για δέκα λεπτά έχοντας φάει προηγουμένως μη νηστίσιμα εδέσματα, ώστε να μην αργήσει, αφού είχαν κάνει κράτηση τραπεζιού σε γνωστό χώρο εστίασης στη Ζάκυνθο, που εμφανιζόταν ο γνωστός τραγουδιστής, Φέρρης. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε την άρνηση της κατανάλωσης χάριν της τήρησης της νηστείας και χάριν της δυνατότητας να κοινωνήσουν. Ρωτώντας όμως γιατί οι δύο πλευρές το πράττουν αυτό -φυσικά έμμεσα- αντιλαμβάνεσαι πως το μέγα σχολείο της οικογένειας είναι αυτό που οδηγεί τους νέους συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών να τηρήσουν τη νηστεία και γενικότερα τα έθιμα. Όθεν, ορθώς η οικογένεια χαρακτηρίζεται ως η κατ΄ οίκον Εκκλησία.
Αφήνοντας στην άκρη για τον επίλογο τις επιλογές των φίλων μου θα ήταν αδύνατον να παραλείψω και δη να τονίσω τις μεγαλοπρέπειες που λαμβάνουν μέρος στη Ζάκυνθο, παροτρύνοντας έτσι συλλήβδην τους αναγνώστες να αναζητήσουν στο YouTube οπτικοακουστικά υλικά τόσο των ακολουθιών εντός των Εκκλησιών και εκτός αυτών όσο και αφηγήσεις Ζακυνθινών για το πλούσιο Μεγαλοβδόμαδο της νήσου του εθνικού μας ποιητή και της νήσου με προστάτη τον Άγιο Διονύσιο εκ Ζακύνθου.
~ Χριστός Ανέστη! ~