«Πορνογραφική» νεολαία!

Γράφει ο Διονύσιος Σ. Δραγώνας, Φοιτητής Νομικής NUP, Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ 

 

Η χώρα που με τις αποφάσεις της διαμορφώνει και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η Ευρώπη όχι αρκετά μεταγενέστερα αλλά άμεσα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εκεί δυνάμει ερευνών το 75% των ανηλίκων έχει παρακολουθήσει πορνογραφικές ταινίες στο διαδίκτυο, ενώ στα καθ΄ ημάς τα αντίστοιχα ποσοστά δεν έχουν αβυσσαλέα διαφορά με τα τραγικά ποσοστά των ΗΠΑ. Τούτο έχει ως επιγέννημα τα κρούσματα απόπειρας ή τέλεσης βιασμού να αυξάνονται ραγδαίως με τα μέτρα κατά αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων να λαμβάνονται βαθμηδόν.

Το αχανές διαδίκτυο έχει τη δυνατότητα να μορφώσει άτομα, δίχως αυτά να παραστούν μέρα στα σχολεία, μπορεί ακόμη να διδάξει ξένες γλώσσες ή και να δώσει χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή, ήτοι το δώρο των δώρων. Δύναται όμως να ξεπαστρέψει προσωπικότητες, να λοιδορήσει αρχές και αξίες, να φενακίσει αγελαίες μάζες φέρνοντας έτσι τον οδυρμό στη κοινωνία μας. Η χρήση του διαδικτύου δεν καθίσταται εύκολη, επειδή είμεθα πράοι, απεναντίας η δύναμη του διαδικτύου μπορεί μέσω του εμπαιγμού των διαφημίσεων να καταρρακώσει άτομα, οδηγώντας τα μάλιστα σε αυτοκτονίες, όπως -ως γνωστόν- το περιβόητο παίγνιο «μπλε φάλαινα» έφερε, ως κρυφό στόχο.

Η ολιγωρία των ιθυνόντων σε καίρια ζητήματα της νεολαίας ή οι όψιμες αποφάσεις που λαμβάνονται από τους ιδίους δεν δύνανται να σταθούν φραγμός στα προβλήματα, ακόμη κι αν κινηθούν ασκαρδαμυκτί, όταν τους γνωστοποιηθούν. Το μέγα λάθος είναι πως τα μέτρα παίρνονται, αφότου το πρόβλημα διογκωθεί και τότε οι ανοιχτές θύρες της επιλύσεως είναι λιγοστές, αφού τα προβλήματα και οι γεννήτρες αυτών τείνουν να πολλαπλασιάζονται αδιαλείπτως με τα εμπόδια αυτών να καθίστανται αθώρητα.

Πράγματι, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ακρίβεια οι Οδηγίες που έρχονται από αυτήν και καλούμαστε να τις ενσωματώσουμε στο εθνικό μας δίκαιο, κάνει σημαντική μνεία στο διαδίκτυο και τα εγκλήματα που συμβαίνουν μέσω αυτού. Οδηγία όμως για τα εγκλήματα συνεπεία της παρακολούθησης συγκεκριμένων ιστοτόπων δεν υφίσταται. Ειρήσθω εν παρόδω, όπως και στις ταινίες στην τηλοψία συνηθίζεται να τοποθετείται ένα νούμερο, το οποίο δείχνει το όριο κατώτατης ηλικίας προς παρακολούθηση, έτσι συμβαίνει και ενίοτε στο διαδίκτυο, εντούτοις όπως άπαντες και άπασες γιγνώσκουμε μπορεί ευχερώς να παραβιαστεί και ουδείς νέος το λαμβάνει υπ’ όψιν του.

Κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα στις μέρες μας να παρακολουθήσει πορνογραφικές ταινίες ή θρίλερ, να παίξει παιχνίδια πολεμικά -τελώντας ατελεύτητες ανθρωποκτονίες- ή τρόμου. Τα ως άνω αποτελούν γενεσιουργό λόγο της τέλεσης εγκλημάτων ή της τροποποίησης χαρακτήρων. Και όταν όλα αυτά συμβαίνουν ο μόνος γνώστης του επικείμενου κινδύνου είναι το «ιστορικό» στο κινητό του δεκάχρονου παιδιού, που από τη γνώση της συγγραφής παραγράφων οδηγήθηκε σε ζοφερά μονοπάτια.

Αποσβολωμένοι -κατόπιν εορτής- οι γονείς με τις επιζήμιες συνέπειες των τέκνων τους αναζητούν τον λόγο, όπως επίσης και οι λειτουργοί της Θέμιδος με την ανάγνωση καινοφανών στατιστικών εν σχέσει με την αύξηση των ποινικών διώξεων εις βάρος ατόμων γύρω στην ενηλικίωσή τους για εγκλήματα, όπως αυτό του βιασμού, της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, της πορνογραφίας ανηλίκων κα.

Η καταδίκη ιστοτόπων που προβάλλουν αθέμιτες εικόνες μέσω των οποίων κανείς μπορεί να επηρεαστεί και να υπεισέλθει σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, θα μπορούσε να ξεκινήσει με τη θεσμοθέτηση νόμου που να υποχρεώνει το κοινό τους να δηλώνουν τη πραγματική τους ηλικία, όπως με την υπόδειξη της ταυτότητάς τους. Βέβαια, εδώ θα μπορούσαμε να έχουμε παραβίαση προσωπικών δεδομένων, εν τούτοις κανείς θα μπορούσε να ισχυριστεί πως το ανάλογο συμβαίνει, όταν χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες εφαρμογές, οι οποίες για την χρήση τους, απαιτούν ταυτότητα, δίχως την οποία δεν προσφέρονται οι υπηρεσίες τους. Έτσι, όποια εφαρμογή το παρακάμψει ανεξαρτήτως του λόγου, να της επιβάλεται χρηματικό πρόστιμο. Τούτο θα ήταν βέλτιστο εάν γινόταν σε διεθνές επίπεδο, ώστε συλλήβδην οι εταιρείες να εξαναγκάζονται στην ως άνω ρύθμιση και τα αποτελέσματα να είναι διεθνή, αφού και το πρόβλημα είναι οικουμενικό.

Εν ολίγοις, η προσήλωση των νέων σε αθύρματα που δεν επικουρούν τη βελτίωσή τους, αλλά απεναντίας τη βραδύνουν ή την εξαφανίζουν, θα πρέπει με ρύθμιση ψηφιζόμενη έστω σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να ρυθμισθεί το θέμα της παύσης των νέων να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες μη κατάλληλες για την ηλικία τους και μη πρόσφορες για την ιδιότητά τους, ως μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο