Η μοντερνοποίηση των Χριστουγέννων

Γράφει ΕΟΝίτης Φοιτητής του Παιδαγωγικού Αθηνών 

 

Οσονούπω πλησιάζει η Αγία μέρα των Χριστουγέννων, η μητρόπολις των εορτών (διότι με αυτό το γεγονός ξεκινούν όλες οι εορτές), τα σήμαντρα των εκκλησιών θα ηχήσουν χαρμόσυνα για το μεγάλο γεγονός της κατά Σάρκα γεννήσεως του Ιησού Χριστού.

«Χριστός Ετέχθη» η ευχή που κυριαρχεί. Στις καταβασίες ο Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός στην Ωδή Α’ λέει «Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε· Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν, ἀπαντήσατε· Χριστὸς ἐπὶ γῆς, ὑψώθητε· ᾄσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ καὶ ἐν εὐφροσύνῃ ἀνυμνήσατε, λαοί, ὅτι δεδόξασται».

Το ωραιότερο συναίσθημα είναι αυτό! Η γέννηση του Βασιλέα των Βασιλέων σε μιά φάτνη της Βηθλεέμ. Άγγελοι και βοσκοί υμνούν το Θεό. «Ἄγγελοι μετὰ ποιμένων δοξολογοῦσι» αναφέρει ο Ρωμανός ο Μελωδός στο κοντάκιο της μεγάλης Δεσποτικής εορτής. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στον λόγο του επισημαίνει:« Ἄγγελοι ᾄδουσιν,  ἀρχάγγελοι μέλπουσιν, ὑμνεῖ τὰ Χερουβεὶμ, δοξολογεῖ τὰ Σεραφεὶμ»

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων έχουμε χάσει την ουσία αυτής της εορτής, διότι με την παγκοσμιοποίηση και την στρατευμένη μοντερνοποίηση που επιβάλλονται με ύπουλο τρόπο με σκοπό την διάλυση και τον εκμηδενισμό της Ορθοδόξου Πίστως των Ελλήνων, τα Χριστούγεννα έχουν γίνει μια εορτή του εμπορίου, τα ήθη και τα έθιμα ξεχνιούνται και επιβάλλονται ξενικά, ενώ τα καταστήματα από το Νοέμβριο έχουν επιδοθεί σ’ έναν φτηνό τουρκομπαρόκ αισθητικής στολισμό με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης και άρα της κερδοφορίας τους. Τα μηνύματα που επικρατούν στις γιορτινές κάρτες, στις πλατείες και σε όλα τα κτίρια είναι: «καλές γιορτές» ή «Χρόνια πολλά», παραβλέποντας σκοπίμως να γράψουν το σημαντικότερο και αυτό που όντως εορτάζουμε: «Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα» (από τις πιο ωραίες και εγκάρδιες ευχές!).

Τα νυχτερινά καταστήματα γεμίζουν με κόσμο, ώστε οι διάφοροι ουτιδανοί κοσμικοί να αυτοπροβληθούν και να δείξουν τις οικονομικές τους ανέσεις. ΤΙ ΤΡΑΓΙΚΟ! Την παραμονή της Σαρκώσεως του Θείου Λόγου, ενώ τα βραδινά μαγαζιά διασκεδάσκεως πλημμυρίζουν με κόσμο, οι εκκλησιές συλλέγουν ελαχίστους πιστούς, οι οποίοι, όμως, πανηγυρίζουν το μέγα κοσμογονικό γεγονός της σωτηρίου ενάρξεως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, με κάθε κατάνυξη και αγάπη προς το Θείο βρέφος.

Αν παρατηρήσουμε την εικόνα της Γεννήσεως, θα δούμε πολύ προσεκτικά ότι ο Χριστός δεν γεννήθηκε σε κάποιο δωμάτιο με όλες τις τότε ανέσεις, ούτε σε κάποιο ανάκτορο, όπως οι βασιλείς, αλλά σε μια ταπεινή φάτνη, μέσα στο κρύο. Τα ζώα της φάτνης τον ζέσταναν, για να «ζεστάνει» κι εμάς μετέπειτα με το κήρυγμά Του. Γι’ αυτό και εμείς με τη σειρά μας πρέπει να μην είμαστε ούτε σπάταλοι ούτε να υπερηφανευόμαστε, αλλά να βοηθάμε τους φτωχούς συνανθρώπους μας.

Ως Φοιτητές, οι οποίοι αγωνίζονται στις γραμμές της Ελληνικής Ορθόδοξης Νεολαίας-ΕΟΝ, κρατάμε την παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας και του Έθνους μας μακριά από ξενόφερτα και μοντερνιστικά έθιμα του μέλλοντος και παραμένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στην λατρεμένη μας ελληνική παράδοση που κρίβει την αλήθεια της συλλογικής μας ευτυχίας.

 

~Χριστὸς ἐτέχθη ἐκ Παρθένου~

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο