Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαθιώτης, Πρ. Αναπλ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
Η καθιέρωση «παγκόσμιων ημερών» συμβάλλει στην προετοιμασία των λαών για την εγκαθίδρυση της μεθοδικά προπαγανδιζόμενης «παγκόσμιας κυβέρνησης». Οι ινστρούχτορες της Νέας Τάξης Πραγμάτων έχουν ορίσει την 2α Νοεμβρίου ως «παγκόσμια ημέρα δικαιώματος στον θάνατο». Φέτος, η «Ένωση Αθέων» επέλεξε την ημέρα αυτή για να διοργανώσει στην Αθήνα ημερίδα με θέμα «Υποβοηθούμενη Ευθανασία: Ένα ανθρώπινο δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο».
Κατά δήλωση των διοργανωτών, φιλοδοξία της ένωσης αυτής είναι να «ανοίξει ο διάλογος» για την νομιμοποίηση του «καλού θανάτου με την υποστήριξη των ειδικών», δεδομένου ότι η συμμετοχή σε αυτοκτονία και η εξ οίκτου ανθρωποκτονία ύστερα από σπουδαία και επίμονη απαίτηση του ανιάτως πάσχοντος τιμωρούνται ως πλημμελήματα στα άρθρα 301 και 300 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, αντιστοίχως.
Ο τίτλος της ημερίδας κρίνεται άστοχος, διότι, εν αντιθέσει προς τον αυτόχειρα που τερματίζει την ζωή του με τα ίδια του τα χέρια, οπότε ζήτημα ποινικής ευθύνης τίθεται μόνο για όποιον τον υποβοηθεί, στην ευθανασία την κυριαρχία επί της ανθρωποκτόνου πράξεως έχει πάντοτε ένα άλλο πρόσωπο, οπότε ζήτημα ποινικής ευθύνης του προκύπτει ανεξάρτητα από το αν αυτό υποβοηθείται ή όχι από το θύμα ή κάποιον τρίτο.
ΑΡΝΗΤΕΣ ΨΥΧΗΣ
Πέραν τούτου, στην συγκεκριμένη εκδήλωση διατυπώθηκαν από τους ομιλητές κάποιες εριζόμενες ή προδήλως άτοπες θέσεις. Επί παραδείγματι, ότι ψυχή και κόλαση δεν υπάρχουν ή ότι ο όρκος του Ιπποκράτη σχετικά με την μη χορήγηση θανασίμου φαρμάκου σε όποιον το αιτείται ενδέχεται «δυναμική» (αλλά προφανώς αντίθετη προς το γράμμα του ιπποκρατικού όρκου) ερμηνεία, υπό την έννοια ότι το καλό του ασθενούς, εκτός από την προστασία της ζωής και της υγείας του, περιλαμβάνει τον σεβασμό της αυτονομίας και της αξιοπρέπειάς του.
Όπως, όμως, ένας τυφλός αδυνατεί να περιγράψει την όρασή του, έτσι και ένας άθεος δεν είναι σε θέση να μιλήσει για την ψυχή και την μετά θάνατον πορεία της. Μία ημέρα μετά την ημερίδα των αθέων, το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο της 3ης Νοεμβρίου 2024 έδωσε ηχηρή απάντηση στους αρνητές της ψυχής και της κολάσεως μέσω της παραβολής του πλούσιου και του Λαζάρου, που αποτελεί πιστοποιητικό του ανάποδου κόσμου μας: ο μεν πτωχός Λάζαρος κατέληξε εις κόλπον Αβραάμ, ο δε ανώνυμος πλούσιος βρέθηκε να βασανίζεται στον Άδη. Αποστομωτική είναι και η παραβολή του άφρονος πλουσίου από το ίδιο Ευαγγέλιο: «άφρων, ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσιν• α δε ητοίμασες τίνι έσται;» (12,20).
Επιπλέον, χωρίς Θεό η αρρώστια αντιμετωπίζεται ως (ένας ακόμη) «αόρατος εχθρός» που πρέπει να «καταπολεμηθεί», ενώ, με Θεό, θα έπρεπε να ερμηνεύεται ως «παραδεισόσημο», αφού «η οδός η απάγουσα εις την ζωήν» είναι «στενή και τεθλιμμένη».
Αν, όμως, σε μια εκκοσμικευμένη κοινωνία η ζωή έχει απογυμνωθεί από την ένθεη – ιερή της διάσταση και προέχει αποκλειστικά η επιθυμία του ατόμου, εξ ου και προπαγανδίζεται ολοένα και συχνότερα το «δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο» (από χριστιανικής σκοπιάς, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα δικαίωμα που εναρμονίζεται με το σταθερά προπαγανδιζόμενο σλόγκαν «γρήγορα – εύκολα – σίγουρα», εμπλουτιζμένο με την επιρρηματική προσθήκη «και ανώδυνα»), στην εποχή της νεοταξίτικης παγκόσμιας δικτατορίας συμβαίνει κάτι πολύ χειρότερο: Αφ’ ενός η ζωή του ανθρώπου προπαγανδίζεται ως ίσης ή μικρότερης αξίας εν συγκρίσει προς εκείνη των ζώων, για τα οποία ήδη σε κάποιες περιπτώσεις η ευθανασία είναι υποχρεωτική (σε αυτό αναφέρθηκε ο αρνητής της ψυχής, καθηγητής βιοϊατρικών επιστημών Γεώργιος Παξινός, μιλώντας εξ αποστάσεως στην ανωτέρω ημερίδα Αθέων για τα ισχύοντα στην Αυστραλία), αφ’ ετέρου η αξία της ανθρώπινης ζωής προπαγανδίζεται ως σχετικοποιήσιμη υπό το κολλεκτιβιστικό πνεύμα της ωφέλειας του συνόλου.
Άραγε, υπάρχει περίπτωση την προπαγάνδα υπέρ της νόμιμης ευθανασίας ή υπέρ της επιτρεπτής υποβοήθησης της αυτοκτονίας να την διαδεχθεί κάποια στιγμή η προπαγάνδα υπέρ της υποχρεωτικότητά της;
Ο αναγνώστης που θα σπεύσει να ξεσπάσει σε δυνατά γέλια, απορρίπτοντας εκ προοιμίου την δήθεν εξωπραγματική βάση του ερωτήματος, θα ήταν χρήσιμο να σκεφτεί μήπως η ίδια απορία είναι πιο ρεαλιστική σε σχέση με κάποια άλλα παραδείγματα προοδευτικής μετεξέλιξης μιας αρχικώς απαγορευμένης ή αξιόποινης συμπεριφοράς σε επιτρεπόμενη, η οποία καθόλου δεν αποκλείεται να καταστεί υποχρεωτική.
Κάποτε και η ομοφυλοφιλία ήταν αξιόποινη, αλλά σήμερα προπαγανδίζεται ως αξιέπαινη, με αποτέλεσμα να στιγματίζεται ως «ομοφοβικός» ετεροφυλόφιλος τολμά να χαρακτηρίζει αυτή και τον νομοθετικώς εγκεκριμένο γάμο των ομοφυλοφίλων ως κάτι «μη φυσιολογικό», ενώ (υποτίθεται ότι) θα έπρεπε ο ίδιος ως ετεροφυλόφιλος να αισθάνεται ότι είναι περίπου «ανώμαλος».
Σε ένα άλλο πεδίο, που, όμως, έχει μολυνθεί επίσης από την νεοταξίτικη προπαγάνδα και, ειδικότερα, από την κλασική τεχνική χειραγώγησης των λαών που αποκαλείται «παράθυρο του Όβερτον» (ανοίγοντας συζητητική χαραμάδα, το πάλαι ποτέ «ιδεολογικό ταμπού» μετατρέπεται σε αποδεκτή και εν τέλει επιβεβλημένη στάση), η χρήση κάρτας για αγορά μιας τσίχλας από περίπτερο κάποτε θεωρείτο αδιανόητη. Σήμερα, όμως, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του αγοραστή, ο οποίος, μάλιστα, αν δεν έχει συμπληρώσει ένα ελάχιστο όριο ανέπαφων συναλλαγών, θα τιμωρηθεί με πρόστιμο. Η διαφαινόμενη κατάργηση των μετρητών, που, βεβαίως, θα εδραιώσει έναν πρωτοφανή ψηφιακό ολοκληρωτισμό σε βάρος των λαών, αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναποδογυρίσματος ενός δικαιώματος σε υποχρέωση.
Όποιος θέλει να μελετήσει τις προπαγανδιστικές αναφορές που γίνονται στην λογοτεχνία ή στον κινηματογράφο υπέρ της ευεργετικής συνέπειας που έχει η αυτοκτονία ή η ευθανασία για το ίδιο το θύμα ή για την κοινωνία θα εντοπίσει άφθονο υλικό.
Πέραν της κλασικής για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία ταινίας «Η Θάλασσα μέσα μου», αντιπροσωπευτικό είναι και το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας της Φ. Ντ. Τζέημς «Τα παιδιά των ανθρώπων» (Children of men), γραμμένο το 1992 (μτφ.: Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2006• η μεταφορά του στον κινηματογράφο έγινε το 2006): Ο πλανήτης μαστίζεται από στειρότητα κι έτσι το ανθρώπινο είδος απειλείται με εξαφάνιση. Όλος ο κόσμος κυβερνάται από αυταρχικά καθεστώτα που έχουν ψύχωση με την ασφάλεια, η οποία απειλείται από ανεξέλεγκτες ροές λαθρομεταναστών. Σε αυτό το δυστοπικό φόντο, οι υπέργηροι πολίτες ενθαρρύνονται να αυτοκτονήσουν για το ευρύτερο καλό, κάνοντας χρήση ενός ναρκωτικού που ονομάζεται «Γαλήνη».
Παρόμοιο φαινόμενο καταγράφεται και στην «Ουτοπία» του Άγγλου πολιτικού και φιλοσόφου Τόμας Μουρ (μτφ.: Γ. Καραγιάννης, εκδ. Κάλβος, Αθήνα 1984, σελ. 105). Το κρίσιμο χωρίο που αφορά την αυτοκτονία είναι το ακόλουθο: «γιατί να συνεχίσεις να τρέφεις τα μικρόβια; Εφ’ όσον η ζωή σου είναι βάρος, γιατί διστάζεις να πεθάνεις; Είσαι φυλακισμένος σε μια αίθουσα βασανιστηρίων – γιατί δεν δραπετεύεις να γλυτώσεις σ’ έναν καλύτερο κόσμο;»
Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική ευθανασία, αυτή ενδέχεται να συνδεθεί με κάποια από τις προπαγανδιζόμενες «παγκόσμιες απειλές», π.χ. τον υπερπληθυσμό ή την «κλιματική αλλαγή».
Το διήγημα της Τζόαν Κάρλτον «Ημέρα Εξόδου» (δημοσιευμένο στην ανθολογία «Έσχατοι Οιωνοί», μτφ.: Εριφύλη Πιτέλη, εκδ. Η Άγνωστη Καντάθ, 2023, σελ. 36 επ.) περιέχει μια τέτοια προφητεία «κλιματικής ευθανασίας»: Οι άνθρωποι θανατώνοταν υποχρεωτικώς στην ηλικία των 35 ετών, προκειμένου να σώσουν τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, που υποτίθεται ήτα αποτέλεσμα της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και του υπερπληθυσμού. Ο θάνατος είχε απαλειφθεί από το παγκόσμιο λεξιλόγιο και αντ’ αυτού έκαναν λόγο για «αποχώρηση» κατά την «ημέρα της εξόδου» τους!
ΕΜΙΛ ΝΤΙΡΚΕΜ
Εξαιρετικά χρήσιμη για την κατανόηση των προϋποθέσεων που θα έπρεπε να πληρούνται, ώστε να υλοποιηθεί ένα νομοθετικό μοντέλο υποχρεωτικότητας σε σχέση με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και την ευθανασία, είναι η ανάλυση που κάνει ο Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Εμίλ Ντιρκέμ στο βιβλίο του «Κοινωνικές αιτίες της αυτοκτονίας» (μτφ.: Μ. Μαρκάκης, εκδ. Γερ. Αναγνωστίδη, χ.χ., σελ. 243/244): «Για να είναι ικανή η κοινωνία να εξαναγκάσει ορισμένα μέλη της ν’ αυτοκτονήσουν, η ατομική προσωπικότητα πρέπει να έχει μικρή αξία. […] Για να καταλαμβάνει το άτομο μια τόσο μικρή θέση στη συλλογική ζωή θα πρέπει να είναι σχεδόν απόλυτα απορροφημένο από την ομάδα, και αυτή, άρα, πολύ ισχυρά ολοκληρωμένη Για να έχουν τα μέρη μια τόσο μικρή ζωή δική τους, το σύνολο θα πρέπει ν’ αποτελεί μια μάζα συμπαγή και συνεχή».
Ως εκ τούτου, θα μπορούσε κάποιος να σκεφθεί ότι πρόσφορο έδαφος για την θέσπιση της υποχρεωτικής αυτοκτονίας ή ευθανασίας αποτελούν οι κατώτερες ή πρωτόγονες κοινωνίες, στις οποίες κυριαρχεί η αποπροσωποποίηση – αριθμοποίηση του ανθρώπου, όπως ακριβώς τείνει να συμβεί και στις δυτικές κοινωνίες του 21ου (απατ)αιώνα.
*Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στις 10/11/2024.
Πρώτα θα γίνουμε η μπαταρία της ευρώπης.
Παντού ξεφυτρώνουν αιολικά πάρκα, ανεμογεννήτριες και δεν συμμαζεύεται.
Και μετά αφού αυτά δεν θα τρώγονται και δεν θα έχουμε τίποτα να φάμε, κάπως θα πρέπει να πεθάνουμε!
Μην αρχίσουν να ανοίγουν και λάκκους όπως ανοίγουν για τα (ζωντανά) για να μας χώνουν μέσα.
https://ixthis3.blogspot.com/2024/11/blog-post_65.html?m=0
Μέσα από το αφυπνιστικό Άρθρο του καθηγητού κύριου Βαθιώτη θα κάνω πρώτα μία αναφορά στον μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας που εορτάζει σήμερα.
Βλέπουμε πόσο επάξια ο Άγιος Ιωάννης πήρε την προσωνύμια Χρυσόστομος, τον μόνο Άγιο που ονόμασε η Εκκλησία μας Χρυσόστομο εδώ και 2000 χρόνια.
Η ρητορική του δεινότητα σαγηνεύει τα πλήθη, Χριστιανούς και μη.
Για τους πονεμένους και κατάτρεγμένους ήταν βάλσαμο, όμως προς την αμαρτία ήταν καταπέλτης!
Στην διάρκεια της πατριαρχίας του έλεγχε δριμύτατα την αυτοκράτειρα Ευδοξία για την άστατη και πολυτελή ζωή που έκανε.
Το ίδιο δριμύτατα ελέγξε τους πατριάρχες και τους αρχιερείς.
Τους έλεγε δεν μπορεί έξω ο Χριστός να γυμνητεύει και εμείς να φορούμε πολυτελή άμφια και να στολίζουμε τους Ιερούς Ναούς.
Ο Ιερός Ναός πρέπει να έχει ευπρέπεια και όχι πολυτέλεια.
Στηλιτεύει την ανηθικότητα και τη διαφθορά, καταγγέλλει την κοινωνική αδικία, στιγματίζει τη σπατάλη, την επίδειξη των πλουσίων και των αρχόντων, καταδικάζει τις αυθαιρεσίες του πολιτικού συστήματος, στρέφεται σε βάρος του διεφθαρμένου κλήρου, πάντα με παρρησία.
Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα αυτήν την αυτοκράτειρα Ευδοξία, που ελεγχε τις παρανομίες της.
Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξαδρείας Θεόφιλο ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου, συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον Άγιο στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σ’ ένα χωριό της Βιθυνίας.
Ο Απόστολος Παύλος είναι το στόμα του Χριστού.
Και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι το στόμα του Αποστόλου Παύλου.
Ο Απόστολος Παύλος υπαγόρευε στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο την ερμηνεία των Επιστολών του.
Γι’αυτό το λόγο, σε ένδειξη σημείου και θαύματος αυτού του γεγονότος, το αυτί του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου είναι μέχρι σήμερα άφθαρτο.
Το ίδιο και το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που έγραφε αυτά που του υπαγόρευε ο Απόστολος Παύλος το οποίο έχει σχήμα ευλογίας και παραμένει και εκείνο άφθορο(διακρίνονται το δέρμα και τα νεύρα).
Μας προτρέπει ο Ιερός Χρυσόστομος:
οὐ μόνον τὸ εἰς αὐτὸν πιστεύειν, ἀλλὰ καὶ τὸ ὑπὲρ αὐτοῦ πάσχειν…» (Φιλπ. 1.29)!
Όποιος Χριστιανός ονειρεύεται μία ζωή με άνεση και καλοπέραση αυτός ο χριστιανός είναι εχθρός του Χριστού.
Τα φωτοστέφανα των Αγίων κουβαλούν μεγάλα μαρτύρια και φρικτά βασανιστήρια.
Οι Μάρτυρες έχυσαν το αίμα τους με το μαρτύριο και οι Ασκητές έχυσαν το αίμα τους με την άσκηση και τη νηστεία.
Η άσκηση δεν γίνεται για να κερδίσουμε κάτι, αλλά γιατί η αγάπη μας στον Χριστό δεν μας αφήνει να κάνουμε κάτι άλλο.
Όπως κάποιος που έχει ένα αγαπημένο πρόσωπο μακριά, δεν βλέπει την ώρα που θα βρεθεί κοντά του.
Και αυτό που χρειάζεται είναι ένα εισιτήριο που θα πάρει το αεροπλάνο ή το λεωφορείο για να βρεθεί κοντά στο αγαπημένο του πρόσωπο.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους Μάρτυρες, δεν βλέπανε την ώρα που θα βρεθούνε κοντά στον Χριστό.
Και το εισιτήριο για να βρεθούν κοντά Του ήταν το Μαρτύριο, το οποίο και ποθούσαν.
Αλλά αυτό το εισιτήριο, το Άγιο Πνεύμα το δίνει μόνο στους Εκλεκτούς.
Τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο όταν τον οδηγούσαν από την Αντιόχεια στην Ρώμη, στην διαδρομή οι Χριστιανοί μπορούσαν να τον ελευθερώσουν.
Αλλά ο Άγιος Ιγνάτιος τους είπε:
Και τα θηρία αν με σεβαστούν, θα τα προκαλέσω για να γίνω άρτος Χριστού.
Διαβάζουμε στον 5ο τόμο της φιλοκαλίας.
Μας λέει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης:
Το έλεος του Θεού είναι να μας δώσει τη Χάρις του Αγίου Πνεύματος.
Λυπήσου με και δως μου πρώτον πνεύμα δυνάμεως, δώσε μου την δύναμη να μην έχω δειλία.
Γιατί η δειλία είναι ίδιον των μη χριστιανών.
Οι άνθρωποι που είναι κάτω από την επειρία του σατανά έχουν δειλία, ενώ ο Χριστιανός δεν έχει ποτέ του δειλία.
Και όπως μας λέει ο Πρώτοκορυφαίος Απόστολος Παύλος:
Ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα δειλίας, αλλά πνεύμα δυνάμεως, αγάπης και σωφρονισμού.
Και να λέμε συνεχώς αυτό που έλεγε συνέχεια ο Ιερός Χρυσόστομος:
«Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν », δηλαδή «Δόξα τῷ Θεῷ για όλα».
Εὔχομαι ὁ Ἱερὸς Χρυσόστομος μὲ τίς πρεσβεῖες του νὰ μᾶς φωτίζει καὶ νὰ μᾶς καθοδηγεῖ, γιὰ νὰ κατανοοῦμε πῶς πρέπει καὶ ἐμεῖς νὰ ζοῦμε καὶ νὰ ἀγαπᾶμε τὸν Κύριό μας Ἰησοῦ Χριστό. Ἀμήν.
Το έλεος του Θεού είναι να μας δώσει τη Χάρις του Αγίου Πνεύματος.
Λυπήσου με και δως μου πρώτον πνεύμα δυνάμεως, δώσε μου την δύναμη να μην έχω δειλία.
Αυτό το πνεύμα δυνάμεως έχει και ο καθηγητής κύριος Βαθιώτης.
Σε ένα παλαιότερο άρθρο από τα τόσα υπέροχα που ανεβάζετε δεν είχα βρει το χρόνο να γράψω κάτι και να η ευκαιρία τώρα.
Διαβάζουμε στο σημερινό Άρθρο:
Κάποτε και η ομοφυλοφιλία ήταν αξιόποινη, αλλά σήμερα προπαγανδίζεται ως αξιέπαινη, με αποτέλεσμα να στιγματίζεται ως «ομοφοβικός» ετεροφυλόφιλος τολμά να χαρακτηρίζει αυτή..
Διαβάζουμε πιο πάνω που έγραψα για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο:
Στηλιτεύει την ανηθικότητα και τη διαφθορά, καταγγέλλει την κοινωνική αδικία, στιγματίζει τη σπατάλη, την επίδειξη των πλουσίων και των αρχόντων, καταδικάζει τις αυθαιρεσίες του πολιτικού συστήματος, στρέφεται σε βάρος του διεφθαρμένου κλήρου, πάντα με παρρησία.
Βγήκε ένας ευλογημένος καθηγητής στο μάθημα των θρησκευτικών να στηλιτεύσει με παρρησία την ανηθικότητα και ειδικά την ομοφυλοφιλία, μέσα από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Και πέσανε όλοι να τον φάνε.
Καλά για όλα τα κοράκια, γνωρίζουμε ότι ψοφήμια τρώνε οπότε δεν περιμέναμε να αντιδράσουν και αλλιώς.
Αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (νίπτω τα χείρας μου);
Δηλαδή αποποιούμαστε κάθε ευθύνη για τη συνέπειες μιας απόφασης με την οποία διαφωνούμε!
Δηλαδή για να καταλάβουμε, διαφωνείτε με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο;
Ακόμα και απόσπασμα από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο να μην είχε, αυτός ο ευλογημένος καθηγητής στο μάθημα των θρησκευτικών έκανε Ομολογία Πίστεως.
Εμείς όλοι οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι δεν πρέπει να τον στηρίξουμε;
Και ειδικά εσείς που είστε ταγμένοι για αυτόν τον σκοπό;
Ἰδὼν δὲ ὁ Πιλᾶτος ὅτι οὐδὲν ὠφελεῖ, ἀλλὰ μᾶλλον θόρυβος γίνεται, λαβὼν ὕδωρ ἀπενίψατο τὰς χεῖρας ἀπέναντι τοῦ ὄχλου λέγων· ἀθῷός εἰμι ἀπὸ τοῦ αἵματος τοῦ δικαίου τούτου· ὑμεῖς ὄψεσθε.
Καθόλου αθώος δεν είναι ο Πιλάτος.
Μέσα στο (Σύμβολο της Πίστεως) μας, υπάρχουν δύο Ονόματα γραμμένα.
Το πρώτο είναι το πιο Ευλογημένο που υπάρχει και θα υπάρξει ποτέ στον κόσμο:
Μαρίας τῆς Παρθένου.
Και το δεύτερο το πιο καταραμένο:
ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου.
Ο Πόντιος Πιλάτος, ἀπενίψατο τὰς χεῖρας και νόμιζε ότι αθώθηκε.
Όμως το όνομά του είναι γραμμένο στο Πιστεύω, ότι είναι αυτός που καταδίκασε τον Κύριον μας Ιησού Χριστό σε σταυρικό θάνατο.
Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν.
Ή θα είσαι με τον Χριστό ή με τον διάβολο.
Αλλιώς θα σε ξεράσει ο Κύριος μας.
Όσο και να χτυπιέται ο διάβολος και τα όργανα του, πάντα θα υπάρχουν Χριστιανοί που θα Ομολογούν με παρρησία:
Ότι το φως είναι Φως.
Και το σκότος είναι σκοτάδι.
Και η ομοφυλοφιλία είναι μία βλελυρή πράξη που προκαλεί αηδία και αποστροφή.
Και η ευθανασία είναι μία αποτρόπαια άνθρωποκτόνος πράξη εκ προμελέτης.
Άγιε Ιωάννη Χρυσόστομε πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών. Αμήν.