Το μέλλον της ελεύθερης σκέψης

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

 

Ρώτησα παλαιό και έγκριτο συνάδελφο, φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστή, τι τον προβληματίζει περισσότερο την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, με βάση το εικαζόμενο αποτέλεσμα. Τον θρίαμβο της ΝΔ, ο οποίος, λόγω και της αποχής, μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτικό ορόσημο της Μεταπολίτευσης, εξαιρουμένων των πρώτων εκλογών του 1974. Η απάντησή του, δεδομένης της καλής άποψης που έχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με εντυπωσίασε: «Θα επιτρέπεται άραγε η διατύπωση διαφορετικής άποψης στο μέλλον;». Πολύ προχωρημένη, ομολογώ. Αδυνατώ να πιστέψω σε ένα τέτοιο σενάριο. Ωστόσο, ανατρέχοντας στο μπλοκάκι των σημειώσεών μου, που έχει χαρακτήρα βιβλίου εντυπώσεων από τις δύο προεκλογικές εκστρατείες του 2023, έκπληκτος ανακάλυψα διάφορα γεγονότα που πέρασαν κάτω από τα ραντάρ και ενισχύουν αυτόν τον προβληματισμό. Τα παραθέτω άνευ ιδιαιτέρου σχολιασμού:

 

  • Ο «γκουρού» των εκλογών, και ευρισκόμενος σε ανοικτή γραμμή με την Κυβέρνηση, κύριος Ανδρέας Δρυμιώτης τάχθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπέρ της αύξησης του πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή από 3% σε 5%. πότε είδε το φως το αληθινόν; Την ημέρα που κάποιες μετρήσεις έβλεπαν την πιθανότητα συγκρότησης επτακομματικής Βουλής με βάση το νομοθετηθέν από το 1991 (Σωτήρης Κούβελας) ισχύον πλαφόν. Το επιχείρημα για την αύξησή του είναι ότι έχουμε μεγάλη αλβανική κοινότητα και, με το 3%, ίσως δούμε στο μέλλον «αλβανικό κόμμα στη Βουλή». Σχεδόν σαράντα χρόνια είναι οι Αλβανοί στην πατρίδα μας, τέτοιες τάσεις ουδέποτε εξεδήλωσαν, αλλά ο αγαπητός «γκουρού» σήμερα διείδε τον κίνδυνο.
  • Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του κυρίου Ανδρέα Δρυμιώτη, ο τέως Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε στην Θεσσαλονίκη την άποψη ότι η συμμετοχή πολλών ακραίων κομμάτων στην Βουλή δεν αποτελεί πολυφωνία, αλλά «δημοκρατική κακοφωνία». Όπως το διαβάζετε: Ο πολυκομματισμός συνιστά «κακοφωνία».
  • Λίγες ημέρες πριν , διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού διαλογίστηκε υψηλόφωνα μπροστά στο μικρόφωνο εκπομπής του, για να εκφράσει τη δυσφορία του, επειδή αυτός και αδελφός τηλεοπτικός σταθμός έπρεπε, με βάση το νόμο Σκανδαλίδη του 2002, να μεταδώσουν τις 45λεπτες διακαναλικές συνεντεύξεις όλων των μικρών κομμάτων. Πρότεινε δε, την αλλαγή της νομοθεσίας και την καταβολή ενός πανάκριβου παραβόλου, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες συχνότητες παραμονές εκλογών μόνο οι αρχηγοί των μικρών κομμάτων με μεγάλη τσέπη. Προκειμένου να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι».
  • Όλως συμπτωματικώς, οι διακαναλικές συνεντεύξεις όλων των μικρών κομμάτων, ακόμη και εκείνων που βρέθηκαν μιαν ανάσα από το «κατώφλι» της Βουλής, μεταδόθηκαν αργά τα μεσάνυχτα μετά τις 2.
  • Πολιτικός αρχηγός κατήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στην Θράκη, «είναι στρατευμένος στην υπηρεσία της Άγκυρας». Κανείς από τους 6 τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας δεν έκανε πρώτο θέμα την καταγγελία του. Μόνο ένα από τα μεγάλα σάιτ εθνικής εμβέλειας πρόβαλε την είδηση. Χρειάστηκε να ξημερώσει η επόμενη ημέρα το πρωί, για να παραιτηθεί, κατώπιν άνωθεν αποδείξεων, από τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος ο συγκεκριμένος υποψήφιος βουλευτής, ώστε να μεταδοθεί πρώτη φορά ολοκληρωμένη η είδηση. Και να την πληροφορηθεί το Πανελλήνιο.
  • Ιστοσελίδα μεγάλης αναγνωσιμότητας κατηγγέλθη ότι προβάλλει από τις σελίδες της άρθρα με τα επώνυμα και τις φωτογραφίες ανύπαρκτων προσώπων. Άρθρα, που στην πραγματικότητα, γράφονται μέσα σε πολιτικά γραφεία από κάποιους που υποδύονται τους δημοσιογράφους.
  • Δικαστικό τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας εξέδωσε πριν τις εκλογές απόφαση με την οποία γνωμοδότησε ότι μπορεί να παρακάμψει το Σύνταγμα και να απαγορεύσει την κάθοδο πολιτικού κόμματος στις εκλογές (ενώ ο καταστατικός μας χάρτης είναι ρητός), με βασικό «νομoθετικό» επιχείρημα δικαστού ότι «από το 1974, που ψηφίστηκε το Σύνταγμα, έχουν αλλάξει οι συνθήκες»!!! Σε ποιον κανόνα δικαίου εδραίωσε την θέση της η πλειοψηφία του τμήματος, άγνωστο.
  • Ανώτατος δικαστής κατήγγειλε προηγουμένως ανώτατο πολιτικό πρόσωπο ότι του τηλεφώνησε και ότι προσπάθησε να τον «δωροδοκήσει», με αντάλλαγμα να εκδώσει την απόφαση της αρεσκείας του για την απαγόρευση της καθόδου του κόμματος «Έλληνες» στις εκλογές.
  • Νόμος που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβλέπει ότι δύναται να περικοπεί κατά 50% ο μηνιαίος μισθός ιερέα, αν μηνυθεί από πολίτη για κάτι που είπε στο κήρυγμά του στην Εκκλησία ή έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Νόμος που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο απαγορεύει σε δικαστές που παραλείφθηκαν κατά τις κρίσεις για προαγωγές να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή κατά της κρίσης του υπηρεσιακού συμβουλίου, αν οι θετικές ψήφοι που έλαβαν είναι λιγότερες από δύο. Με την μέθοδο αυτήν παραλείφθησαν 23 άξιοι δικαστές κατά τις πρόσφατες προαγωγές και έγινε… βουτιά στην επετηρίδα.
  • Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας «Πελοπόννησος», κλιμάκιο της ΕΥΠ επισκέφθηκε την Πάτρα, καθώς «Η Αχαΐα μαζί με εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδος βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ερευνών της ΕΥΠ, που γίνονται για να διαπιστωθεί αν ο “Ρωσικός παράγοντας” έχει βάλει τον “δάκτυλό” του στις βουλευτικές κάλπες» (1/6/2023).
  • Γνωστός δημοσιογράφος των Αθηνών κατήγγειλε στην Ασφάλεια απειλές που δέχθηκε κατά της σωματικής ακεραιότητάς του, μετά από αποκαλύψεις για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κατόπιν αυτών, υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων.

 

Μελέτησα με προσοχή το δελτίο συμβάντων των τελευταίων μηνών που έχω καταγράψει στο ημερολόγιό μου, αποσπάσματα από το οποίο σας παρέθεσα. Αναλογίστηκα ξανά τη δυσοίωνη προφητεία του συναδέλφου μου, για το αν θα επιτρέπεται στο μέλλον η διατύπωση διαφορετικής άποψης. Ποιος τα διαδίδει αυτά, σπέρνει τον πανικό στους συναδέλφους και δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο; Υπερβολές! Τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Δεν χρειάζεται. Έχει ήδη συμβεί.

 

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο