Απέναντι στις δολοφονικές συμμορίες – Τα επίχειρα της «ανοικτής» πολιτικής της πληρώνει τώρα η Στοκχόλμη
Στρατιωτικές περιπόλους θα αντικρίζουν εις το εξής οι Σουηδοί πολίτες. Αιτία, η πρωτοφανής έκρηξις βίας μεταξύ αντιμαχομένων συμμοριών μεταναστών. Με θύματα, ακόμη και περαστικούς, και θύτες, συχνά ανήλικους. Ηγετική θέση στις συμμορίες των μεταναστών, ο καταζητούμενος Ραάβα Μαντζίντ, ο επονομαζόμενος και ως «κουρδική αλεπού». Ο περί ου ο λόγος αρχιμαφιόζος κατάγεται από το ιρακινό Κουρδιστάν και πιστεύεται πως έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία… Ο Ραντζίντ έφθασε στη Σουηδία με τους γονείς του όταν ήταν μόλις ενός μηνός και μεγάλωσε στην Ουψάλα.
Η αστυνομία εκτιμά ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι στην Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με συμμορίες. μόνον στην Ουψάλα των 140.000 κατοίκων -που θεωρείται και ο πυρήν του εγκλήματος- το δίκτυο του Ραάβα Ραντζίντ εκτιμάται πως έχει πάνω από 571 μέλη, συμφώνως με στοιχεία της σουηδικής αστυνομίας. Οι αριθμοί πιστοποιούν, δίχως άλλο, την έκρηξη βίας του τρέχοντος διαστήματος. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο πλέον φονικός μήνας της τελευταίας τετραετίας. Ένα από τα θύματα ήταν μία 20χρονη γυναίκα, η οποία έχασε τη ζωή της σε έκρηξη στην Ουψάλα. Κατά τα σουηδικά μέσα ενημερώσεως πιθανότατα δεν ήταν καν ο στόχος της επιθέσεως. Και, μόλις την Τετάρτη, ένας 18χρονος ράπερ εφονεύθη σε ανταλλαγή πυροπολισμών έξω από αθλητικό συγκρότημα. Ενωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο ισχυρές εκρήξεις διέλυσαν κατοικίες σε πόλεις στην κεντρική χώρα, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές. Οι αντίπαλες φατριές μάχονται, συνήθως, για τον έλεγχο διακινήσεως ναρκωτικών, και σε αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ανήλικοι μετανάστες. Οι συμμορίες στην Σουηδία συχνά επιστρατεύουν εφήβους από φτωχιές γειτονιές μεταναστών για να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους. Ενδεικτικό δε της εκρήξεως βίας είναι ότι ένας 15χρονος και ένας 19χρονος φέρονται ως δράστες φονικού, με θύμα, μία ηλικιωμένη γυναίκα. Το «έγκλημά» της; Ήταν η μητέρα ενός πρώην μέλους συμμορίας, Σε άλλο περιστατικό, ένα 13χρονο αγόρι, που συνεδέετο με εγκληματική οργάνωση, ευρέθη προσφάτως νεκρό και ένα άλλο 15χρονο εδολοφονήθη σε εστιατόριο νέων, σε κοινή θέα. Επίσης, ένα άλλο γεγονός που συνεκλόνισε τη σουηδική κοινωνία ήταν ο φόνος του ράπερ Εϊνάρ, ο οποίος είχε συγκρουσθεί με συμμορία το 2021.
Προειδοποιητικά μηνύματα υπήρχαν εδώ και χρόνια, όπως όλοι παραδέχονται τώρα. Μία επίσημη κυβερνητική έκθεσις, η οποία εδημοσιεύθη το 2021, ανέφερε ότι τέσσερα άτομα, ανά εκατομμύριο κατοίκων, σκοτώνονται σε πυροβολισμούς στην Σουηδία. Συγκριτικώς, στην Ευρώπη, κατά μέσον όρον, σκοτώνεται από πυροβολισμούς 1,6 άτομο ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στην συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσσον με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας συνεζητήθη το πλαίσιο, εντός του οποίου θα αξιοποιηθεί ο στρατός. Δηλωτικό της κρισιμότητας των ωρών ήταν το τηλεοπτικό διάγγελμα του Σουηδού Πρωθυπουργού: «Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε» διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του. Και, προσέθεσε, «η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, καμμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο». Ο Κρίστερσσον προανήγγειλε, πάντως, αυστηρότερη επιτήρηση στους δρόμους, πιο σκληρές ποινές για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων απελάσεων. «Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι» ήταν το μήνυμα που απέστειλε εξ άλλου. Παλαιότερα είχε συζητηθεί η πρότασις να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις κάποια καθήκοντα επιτηρήσεως, ώστε να είναι περισσότεροι αστυνομικοί διαθέσιμοι για τις επιχειρήσεις κατά των συμμοριών. Πιθανώς, σήμερα, ούτε αυτό να είναι αρκετό…
Παρά την έκρηξη βίας, ωστόσο, το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν ομονοεί ούτε και τώρα. οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβερνήσεως -οι οποίοι έχουν τις δικές τους, τεράστιες ευθύνες για τη συρροή μεταναστών στη χώρα- αντιτείνουν ότι τα μέτρα, τα οποία σχεδιάζει, είναι «επιφανειακά». και τούτο, γιατί, όπως διατείνονται οι επικριτές του πρωθυπουργού, οι κυβερνητικές δράσεις καταπολεμούν τα συμπτώματα της εξάρσεως βίας και όχι τις βαθύτερες αιτίες. Η αντιπολίτευσις ισχυρίζεται, άλλως τε, ότι η σημερινή κυβέρνησις κατέστησε λιγώτερο ασφαλή τη χώρα. Από την δική του πλευρά, ο Πρωθυπουργός Κρίστερσσον επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για «ανεύθυνες πολιτικές μεταναστεύσεως και αποτυχημένη ενσωμάτωση». Άλλως τε, η κεντροδεξιά κυβέρνησις του Κρίστερσσον μόλις πέρυσι ανέλαβε την εξουσία. Υπεσχέθη στους ψηφοφόρους, πάντως, ότι θα αντιμετωπίσει το έγκλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει την βία. Αυτή είναι και η ουσία του σουηδικού προβλήματος, δεδομένου ότι η χώρα, με την πολιτική που ήσκησε στο μεταναστευτικό επί δεκαετίες, κατέστη πόλος έλξεως των μεταναστών. Για πολλά χρόνια, ειδικώτερα, η Σουηδία διέθετε από τις πιο φιλελεύθερες πολιτικές μεταναστεύσεως στην Ευρώπη και υπεδέχετο εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο από την Μέση Ανατολή και την Αφρική. τα τελευταία έτη περιόρισε σημαντικώς τον αριθμό μεταναστών που δέχεται, επικαλουμένη την αύξηση της εγκληματικότητος και άλλα κοινωνικά προβλήματα. Είναι προφανές, ‘όμως, ότι το πολιτικό σύστημα άργησε να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και τώρα ασθμαίνει πίσω από τις εξελίξεις…
*Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΣΤΙΑ, το Σάββατο 30/9/2023