Γράφει ο Σωτήρης Μαρκομιχάλης
Τα νέα ποσοστά του πληθωρισμού τον Ιούλιο βρίσκονται στο 8,9 % σε σχέση με το 8,6% του προηγούμενου μήνα (κοινοποίησε η Eurostat). Στο μικροσκόπιο, αυτή η ανοδική πορεία οφείλεται στην εκτίναξη της ενέργειας στο 39,7 % που αποτελεί τον κύριο συντελεστή και μοχλό πίεσης,την σκυτάλη επωμίζονται τα τρόφιμα , ο καπνός και το Αλκοόλ σημειώνοντας αύξηση ύψους 0,2% ( 4,3%-> 4,5%) και οι υπηρεσίες κατά 0,3% ( 3,4%->3,7%), με αυτό να μεταφράζεται ως μια οδυνηρή πτώση της αγοραστικής δύναμης. Η Γερμανία, δηλαδή ο στυλοβάτης της οικονομικής δύναμης της Ευρώπης και της εξωτερικής της πολιτικής, ανακοίνωσε πως το 16% των εταιριών της έχουν μειώσει την παραγωγική τους διαδικασία αλλά και περιορίσει τις λειτουργίες που προσφέρουν λόγο των ενεργειακών τιμών με το ποσοστό αυτό να εικάζεται πως θα αυξηθεί.
Η επιβολή έκτακτου κινδύνου φαίνεται να οδηγεί ακόμα και σε δελτίο για το φυσικό αέριο και το ρεύμα, η επανέναρξη ορισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αιτιολογείται από τις απότομες περικοπές των προμηθειών φυσικού αερίου της Gasprom οι οποίες φτάνουν στην πρωτοφανή μεταβολή των επιπλέον 20% σε δυο μόλις ημέρες, ασκώντας ακόμα περισσότερη πίεση στην Δύση. Μπορούμε να υποθέσουμε πως η Ευρώπη βρίσκεται εκτεθειμένη στο οικονομικό παιχνίδι της Ρωσίας σε μια άνευ προηγούμενου παρακμάζουσα πορεία που φαίνεται να μην έχει φρένα ,οι επώδυνες δημοσιονομικές αλλαγές έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των δυτικών χωρών οι οποίες καλούνται να εξοικονομήσουν μαζικά φυσικό αέριο με το σχέδιο να αποσκοπεί στην μείωση κατά 15% της κατανάλωσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023.
Όλα αυτά στην σκιά της κατακόρυφης πτώσης του ευρώ γεγονός που συνεπάγεται με την αύξηση του κίνδυνου ύφεσης, με τους επενδυτές να δείχνουν την δυσπιστία τους στην δυνατότητα του ενιαίου νομίσματος να ανακάμψει και όλες τις κεντρικές τράπεζες να έχουν αποφασίσει να ανεβάσουν τα επιτόκια για να προκαλέσουν οικονομική στασιμότητα. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και εύλογα καθώς η ανθεκτικότητα του σχεδίου της Ρωσίας είναι πραγματική και έφερε εις πέρας την αποφυγή της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, το ΑΕΠ μειώθηκε 2,5% (8,5%->6,0%) και μπορεί να αντέξει την οικονομική της ύφεση που -αν και επίσης υπαρκτή- φαίνεται ελεγχόμενη, ειδικά μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των εσόδων που της προσέφερε. Η βιωσιμότητα της Ευρώπης κινδυνεύει .
Πολύ καλή ανάλυση.