Όταν η Πρεσβεία του Λιβάνου ευχαρίστησε την Ε.Ο.Ν.

Στις 4 Αυγούστου του 2020 μια τεράστια έκρηξη έπληξε την Βηρυτό με το τραγικό αποτέλεσμα των άνω 200 νεκρών και 6500 τραυματιών. Τότε ο Κινηματικός μας Σύλλογος είχε εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση στήριξης στον λιβανέζικο λαό:

 

”Χθες ο Λίβανος βίωσε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων χρόνων.
Στην χώρα αυτή ζουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνορθόδοξοι αδερφοί μας. Το 9% των Λιβανέζων είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και η πλειοψηφία τους διατηρεί την ελληνική εθνική ταυτότητα, είτε ως πρώτη είτε ως δεύτερη. Με θλίψη μάθαμε πως δύο Ελληνίδες είναι τραυματίες και μία ακόμη, δυστυχώς, κατέληξε.

Ο Λίβανος, όπως και η Συρία, υπήρξε τμήμα του βασιλείου των Σελευκιδών και του Βυζαντινού κράτους μέχρι την Αραβική κατάκτηση του 7ου αιώνος μ.Χ. Ένας από τους Έλληνες του Λιβάνου ήταν και ο Καλλίνικος από την Ηλιούπολη (Μπααλμπέκ), ο οποίος έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο «ο πυρπολητής», διότι εφεύρε το υγρόν πυρ, το καταστροφικό μυστικό όπλο των Βυζαντινών. Η Ορθόδοξη Χριστιανική παρουσία έμεινε ζωντανή και μετά την ένταξη του Λιβάνου στα διαδοχικά μουσουλμανικά βασίλεια Αράβων και Οθωμανών. Οι Ορθόδοξοι άρχισαν να χρησιμοποιούν την αραβική γλώσσα αντί της ελληνικής, έδωσαν όμως στον εαυτό τους την προσωνυμία Ρουμ Ορτοντόξ, δηλαδή Ρωμηοί Ορθόδοξοι. Ο όρος αυτός ετυμολογικά προέρχεται από τη Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη και υποδηλώνει ότι και σήμερα οι αραβόφωνοι Ορθόδοξοι του Λιβάνου θεωρούν εαυτούς ως συνεχιστές του Βυζαντινού πολιτισμού. Στα γαλλικά ονομάζονται GREC ORTHODOX, δηλαδή Ελληνορθόδοξοι και υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας που εδρεύει στην Δαμασκό.

Η Ελληνορθόδοξη παρουσία στον Λίβανο είναι αισθητή όχι μόνο από τους 300 Ναούς και τις 6 Επισκοπικές Περιφέρειες, αλλά και από το εμπορικό δαιμόνιο και την φιλομάθεια αυτής της κοινότητος. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ότι οι περισσότεροι δεν δηλώνουν Έλληνες, αλλά Λιβανέζοι Ορθόδοξοι, επιδιώκουν όμως ισχυρούς δεσμούς με τον Ελληνισμό. Στον βόρειο Λίβανο λειτουργεί το μοναδικό στον κόσμο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο με πολλές σχολές, μεταξύ των οποίων και η Σχολή Ελληνικών Σπουδών. Παραλλήλως λειτουργεί η Μπελεμέντειος Ορθόδοξος Θεολογική Σχολή, της οποίας οι σπουδαστές προέρχονται από τον Λίβανο, την Συρία και άλλες αραβόφωνες χώρες. Η εκμάθηση της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής είναι υποχρεωτική, πολλοί δε καθηγητές είναι επισκέπτες από την Ελλάδα, όπως ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο Επίσκοπος Θερμοπυλών Ιωάννης και άλλοι. Όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν οι φανατικοί οπαδοί του χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας, η Ελλάδα και ο Ελληνικός Πολιτισμός προβάλλονται στον Λίβανο δια της Ορθοδοξίας και αυτή η παρουσία δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΥΡΗΤΟ! ”

 

Επίσης, αποστείλαμε την ανακοίνωση στηρίξεως μας στην Πρεσβεία του Λιβάνου στην Αθήνα, η οποία μας απήντησε ευχαριστώντας μας.

 

 

Έπειτα, ακολούθησε η ανακοίνωσή μας:

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Πρεσβεία του Λιβάνου που απήντησε στην συλλυπητήρια επιστολή μας και την ανακοίνωση στήριξης της Ελληνικής Ορθόδοξης Νεολαίας στον λαού του Λιβάνου, μετά την πολύνεκρη τραγική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή οι ελληνικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην περαιτέρω σύσφιξη των δύο χωρών και στη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο