Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα

Η εκκλησία μας διανύει τις πιο κατανυκτικές και σημαντικότερες μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η μεγάλη εβδομάδα ξεκινάει από το βράδυ της Κυριακη των Βαΐων με τη ακολουθία του Νυμφίου «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…» και ολοκληρώνεται με την ακολουθία της ζωοφόρου Αναστάσεως το βράδυ στις 12:00 του Μεγάλου Σαββάτου (αλλάζει η μέρα σε Κυριακή) με τον ύμνο της εγέρσεως του Χριστού από τον Άδη:«Χριστός ανέστη εκ νεκρών…». Αναλυτικότερα οι μέρες είναι οι ακόλουθες:

 

Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαΐων βράδυ) Η Μεγάλη Δευτέρα έχει ως κυρίαρχο θέμα της τον Ιωσήφ ο οποίος ήταν ο 11ος γιος του Πατριάρχη Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη, αλλά και στην άκαρπη συκιά, που με έναν του λόγο ο Χριστός την ξέρανε (Ματθ. 21, 18-22). Η ξερή συκιά συμβολίζει τον άνθρωπο δίχως αρετές.

Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ) Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή του Κυρίου με τις Δέκα Παρθένες (Ματθ. 25,1-13). Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την μέριμνα ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι για να υποδεχθούμε τον Κύριο. Επίσης είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Ταλάντων που έχει ως αλληγορική έννοια τον εργατικό άνθρωπο (Ματθ. 25,14-30).

Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ) Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην πόρνη και αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που συντριμμένη μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Tου με μύρο. Αυτήν την μέρα ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.

Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ) Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στον Ιερό Νιπτήρα που ο Κύριος έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, στον Μυστικό Δείπνο γεγονός από το οποίο προήλθε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στην προσευχή στο Όρος των Ελαιών στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Απόστολου Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον αρχιερέα Καϊάφα.

Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ) Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Σωτήρα και στη Σταύρωση. Αυτήν την μέρα κορυφώνεται το Θείο Δράμα και τελείται η ακολουθία των Παθών. Οι πιστοί βιώνουν τα φρικτά Πάθη του Χριστού όπως τον χλευασμό, το ακάνθινο στεφάνι, τα ραπίσματα, τα μαστιγώματα, την σταύρωση και τον θάνατο του Σωτήρα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλονται τα Εγκώμια, ενώ σε ολόκληρη την χώρα η κάθε ενορία κάνει την περιφορά του Επιταφίου.

Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωϊ και βράδυ) Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Κάθοδό του στον Άδη. Η εκκλησία μας τελεί την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στις 12 το μεσημέρι την Αποκαθήλωση, δηλαδή τον ενταφιασμό του Χριστού από τον Ιωσήφ Αριμαθαίας.

Κυριακή του Πάσχα (Μεγάλο Σάββατο πρωί και νύχτα από τις 12.00 π.μ) Το Μεγάλο Σάββατο στις 12 που αλλάζει η μέρα σε Κυριακή έχουμε την Ανάσταση του Χριστού και την ήττα του θανάτου. Αυτή την μέρα γίνεται και η Αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.

 

ΠΗΓΗ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο