Οι αόρατοι μοναχοί του Αγίου όρους: Μύθος ή πραγματικότητα;

Γράφει ο Στέλιος Καζανάς, μαθητής της Β’ λυκείου και μέλος του εθνικιστικού συλλόγου

 

Πολλές φήμες και αρκετά σημεία έχουν γραφτεί για αυτούς, ενώ διάφορες είναι και οι ονομασίες που τους έχουν αποδοθεί. Κάποιοι τους ονομάζουν «αόρατους Ερημίτες,» άλλοι «γυμνούς ασκητές», άλλοι «μυστικούς γέροντες» και άλλοι πάλι «αφανείς αναχωρητές». Οι «Αόρατοι Ασκητές» είναι μια ομάδα ασκητών, εφτά για κάποιους, κατ’ άλλους δώδεκα και κατ’ άλλους δέκα, οι οποίοι διατρίβουν στις ερημικότερες περιοχές της αθωνικής ερήμου και είναι αόρατοι από τα μάτια των ανθρώπων. Είναι μοναχοί ασκητές οι οποίοι λόγο της αγιότητας και της πνευματικής τους κατάστασης, τα χαρίσματά τους υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά ενός απλού κοσμικού και αρκετά ενός απλού μοναχού. Εμφανίζονται μόνο σ’ όποιον αυτοί θέλουν, ως επί το πλείστον σε απλό και απονήρευτο μοναχό ή και σε ευσεβή και ευλαβή προσκυνητή που έχει καθαρό και χριστιανικό βίο. Στο σημείο αυτό, αξίζει να παραθέσουμε την υποσημείωση ενός σύγχρονου συγγραφέα μοναχού (Από το βιβλίο του μοναχού Ιωσήφ Διονυσιάτου: «Ο Γέρων Αρσένιος ο Σπηλαιώτης», 2002) περί των μυστηριωδών αυτών ασκητών:

 

• ‌«Κατά την μακραίωνη ιστορία του Αγίου Όρους υπάρχει η εξής παράδοσις. Μια ομάδα ασκητών τον αριθμόν επτά (κατ’ άλλους δώδεκα), ζουν με άκρα άσκηση, με μοναδικό έργο την αδιάλειπτη προσευχή υπέρ όλου του κόσμου. Έχουν λάβει ειδική χάρη από τον Κύριο να ζουν άοικοι και γυμνοί και να είναι αόρατοι από τους οφθαλμούς των ανθρώπων».

 

Η παράδοση των ασκητών αυτών, διασώζεται τα τελευταία διακόσια χρόνια τουλάχιστον και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στον αγιορείτικο μοναχισμό, ιδίως τον ασκητισμό, αλλά και σε ολόκληρη την ορθοδοξία. Πολλοί αγιορείτες Γέροντες, Σκητιώτες, Κοινοβιότες, Κελλιώτες, Ερημίτες, πιστεύουν στην ύπαρξη και σήμερα των αοράτων γυμνών ασκητών. Πιστεύουν δηλαδή ότι υπάρχουν και σήμερα τέτοιοι αναχωρητές σε άβατα αθωνικά μέρη, οι οποίοι ζουν πρωτόγονα, απλά, λιτά και τρέφονται από το Θεό με θαυμαστό τρόπο. Μάλιστα ένας τέτοιος απλός Γέροντας έχει διηγηθεί ότι γνωρίζει μερικούς τέτοιους μυστικούς αναχωρητές, οι οποίοι ζουν σε ψηλότερη και αγριότερη περιοχή από αυτόν και ότι τους οικονομεί η θεία Πρόνοια τα προς το ζωή αναγκαία με θαυμαστό και ιδιαίτερο τρόπο. Λέει, μάλιστα, ο γέροντας ότι τις νύχτες αγρυπνούν προσευχόμενοι όρθιοι. Και για να μην νυστάξουν και πέσουν κάτω, κυρίως μετά τις μεσονύκτιες ώρες που αποκάμνουν, στηρίζονται με σχοινιά δεμένοι από τις μασχάλες και κρέμονται από δοκάρια. Υπάρχουν πάλι άλλοι μοναχοί που πιστεύουν ότι υπάρχει μέχρι σήμερα η ομάδα αυτή των εφτά ασκητών και αναπληρώνεται, όταν πεθάνει κάποιος απ’ αυτούς με άλλον ενάρετο από τους Αγιορείτες Μοναχούς, ο οποίος προσφεύγει κοντά τους με θαυμαστό τρόπο και γίνονται πάλι εφτά. Υπάρχει μια παράδοση μάλιστα, που υποστηρίζει ότι αυτοί οι Εφτά ερημίτες, θα επιτελέσουν την τελευταία Λειτουργία στη κορυφή του Άθωνα στο ναΐδριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού και έπειτα θα έρθει η συντέλεια του κόσμου, δηλαδή η Δευτέρα Παρουσία. Αυτοί οι εφτά (ή δώδεκα) δε θα γευθούν θάνατο, αλλά θα μεταμορφωθούν. Δηλαδή θα αλλάξουν μορφή και τα σώματά τους θα γίνουν άφθαρτα και αθάνατα,όπως όλων των ευρισκομένων εν ζωή τότε ανθρώπων.

 

 

Άλλη μία ανατριχιαστική μαρτύρια από το βιβλίο του μακαριστού μοναχού, π. Ανδρέα Θεοφιλόπουλου («Γεροντικόν του Αγίου Όρους», τόμος Α’) αναφέρει έναν Λιβανέζο προσκυνητή να επισκέπτεται την Αθωνική χερσόνησο το φθινόπωρο του 1978, σε καιρούς εμφύλιας αναταραχής μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στην πατρίδα του. Όταν κατέβαινε από την Αγία Κορυφή συνάντησε ένα κελί στα δεξιά προς την «Παναγία», εκεί που είναι ο μεγάλος κατήφορος που λέγεται η τοποθεσία «Βαβύλας», και δύο μοναχούς να παίρνουν νερό από τον κήπο. Τον καλωσόρισαν και αφού τον οδήγησαν στο κελί του πρόσφεραν φρέσκα σύκα και έφαγε. Εκεί στο κελί παρατήρησε ότι υπήρχαν 10 περίπου Μοναχοί οι οποίοι ήταν ακουμπισμένοι στα μπαστούνια τους και με το κομποσχοίνι στο χέρι εφαίνοντο ότι εκείνη την ώρα ήσαν προσευχόμενοι. Αφού τους ρώτησε ο Λιβανέζος πόσο καιρό ήταν εκεί του είπαν ότι ήταν πολλά χρόνια και τίποτα άλλο δεν κάνουν παρά μόνο προσεύχονται για όλον τον κόσμο. Φάνηκαν να είναι περίπου όλοι της ίδιας ηλικία και όχι πολύ μεγάλης. Το πρωί της επόμενης μέρας, πριν αναχώρηση από την Σκήτη, σκέφτηκε να ρωτήση για κάποιους μοναχούς που συνάντησε στον Άθωνα και του κίνησαν την περιέργεια και ρώτησε τον Γέροντα Κύριλλο, τον άνθρωπο που τον οδήγησε στο μονοπάτι για την κορυφή. Ο γέροντας, αφού σκέφτηκε λίγο απορώντας για την παράξενη αφήγηση του επισκέπτη του, ανάφερε ότι στην περιοχή εκείνη την οποία περιέγραψε λέγεται «Βαβύλας». Δεν υπάρχει κανένα κελί ούτε και κανένας μοναχός, ο τόπος είναι έρημος. Ακολούθως τον ξεπροβόδισε λέγοντάς του:

• Να χαίρεσαι αδελφέ, διότι φάνηκες τυχερός. Φαίνεται ότι η καρδιά σου είναι πιστή, απλή και καθαρή. Διότι αγίους ανθρώπους είδες, οι οποίοι εμφανίζονται σ’ όποιον θέλουν, ο οποίος είναι άξιος. Διότι εμφανίσθηκαν και σ’ άλλους καλούς Μοναχούς και λαϊκούς τέτοιοι άγιοι άνδρες παλαιότερα στην έρημο του Άθωνα.
Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι θεωρούν την παράδοση αυτή των «αοράτων Ερημιτών» έναν θρύλο.

Πηγή: ΔΟΓΜΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο