Θεὸς ἐνηνθρώπησεν, ἵνα ἡμεῖς θεοποιηθῶμεν

Γράφει ο Φαίδων Χριστοδουλάκης, Θεολόγος

 

Έχουμε άλλες πνευματικές και πολιτισμικές προϋποθέσεις μιάς και για μας η Γέννηση του Χριστού και η ένσαρκη Παρουσία του Θεανθρώπινου προσώπου Του εντός της Ιστορίας σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο δεν αποτελεί έναν μυθικό ιδεαλισμό προτεσταντικού τύπου ούτε συμβάν χαμένο στην άχλυ του ιστορικού χρόνου.

Αποτελεί αφορμή για ψυχοπνευματική συσσωμάτωση στο Μυστήριο της Σωτηρίας.

Με πιό απλά λόγια, παλεύουμε να ζήσουμε το γεγονός της ουσιαστικής μας προσωπικής αναγέννησης και της απόκτησης προσώπου, κάτι που συμβαίνει μόνο άν κανείς χριστοποιηθεί, όπως θα έλεγε ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς. Η ουσιαστική αναδόμηση της ψυχοσωματικής πεπτωκυίας ύπαρξης μας, του φθαρμένου κι απολεσθέντος ουσιαστικά προσώπου μας ανακτάται και γίνεται από κενό όλως,καινό κι αυθεντικό με την ουσιαστική εγκόλπωση του Μυστηρίου της Θείας Ενανθρώπισης. «Θεὸς ἐνηνθρώπησεν, ἵνα ἡμεῖς θεοποιηθῶμεν», κατά το ρηθέν του Μεγάλου Αθανασίου. Τα μέσα είναι η συμμετοχή μας στην Μυστηριακή και λατρευτική ζωή της Εκκλησίας εν Πνεύματι κι Αληθεία κι όχι Φαρισαϊκώς κι ο προσωπικός μας αγώνας ενάντια σε έναν αλλότριο και ξένο εαυτό. Ενάντιο στον «παλαιό άνθρωπο», θύμα της φθοράς και του θανάτου.

Έχει δίκιο ένας καλός λόγιος φίλος που έγραφε πως ενίοτε η ευχή “καλά Χριστούγεννα” λόγω ταξικών,ατομικιστικών,κοινωνικών κι άλλων σαβάνων δεν ανταποκρίνεται συχνά στα πράγματα και γίνεται ένα τυπικό κουρέλι καθωσπρεπισμού. Θα προσθέσω επιπλέον πως σκοτώνει και γεννά εορταστική θλίψη κάτι τέτοιες μέρες μιά ξώπετση και προσχηματική χριστιανικότητα των τύπων. Υπογραμμίζει την έσω κι έξω δυστυχία μας και τις όποιες απώλειες μας.

Προτείνουμε, λοιπόν, να σπάσουμε τους πάγους της καρδιάς μας και να ζήσουμε αυτό το δώρημα που μας χαρίστηκε απλόχερα.

Την ανάκτηση του απολεσθέντος προσώπου. Μόνο έτσι έχουν ελπίδα οι κοινωνίες να γίνουν από ψυχοσωματικά σφαγεία και πεδία μάχης, πατρίδες με δεσμούς ακατάλυτους. Τότε μόνον θα βρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Αυτούς που χάσαμε. Αυτούς που στήσαμε απέναντι ως εχθρούς μας κι όχι διπλα μας ως αδελφούς. Θα ξαναχτίσουμε τις σχέσεις που έγιναν σχάσεις.

Χριστός γεννάται σήμερον. Εντός ημών κυρίως.

Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα στους εγγύς και τους μακράν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο