Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη δημιουργία

Τίποτε δεν είναι τυχαίο στη δημιουργία των όντων• διότι κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει τον εαυτό του. Εκείνος που δημιουργεί τον εαυτό του, υπήρχε προτού τον δημιουργήσει• και επομένως πως δημιουργήθηκε κατόπιν; Διότι αυτός που υπήρχε προτού να δημιουργηθεί, δε χρειαζόταν να γίνει αυτό που ήταν. Και επομένως πως χρειάζεται κάποιον άλλο για τη δημιουργία εκείνου που ήταν; Γι΄ αυτό ακριβώς, μόνο ο Θεός είναι αγέννητος.

Πραγματικά, το τυχαίο έρχεται σε σύγκρουση με τον εαυτό του. Γνωρίζοντας ο Θεός ότι είναι αγέννητος, επειδή δεν άρχισε να έχει νηπιακή ηλικία όπως εμείς, δεν έχει άγνοια της ουσίας του, διότι δεν την έδωσε σ΄αυτόν κάποιος άλλος. Ο Θεός γνωρίζει τι είναι, και είναι μακριά από κάθε ανθρώπινη νόηση• όχι από φθόνο, αλλά από ευσπλαχνία. Δεν αντέχουμε πράγματι να πληροφορηθούμε για τη φύση ή την αρχή του αγεννήτου Θεού, διότι είναι αδύνατο ακόμη και να την εκφράσει κανείς. Δεν είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε την αρχή του Άναρχου Θεού, επειδή δεν έχουμε τόσο μεγάλη αντιληπτική ικανότητα. Ο Θεός μίλησε από το όρος Σινά και είπε λόγια επίγεια, και μυριάδες Ισραηλίτες παρέλυσαν• λοιπόν, τι θα κάνουμε, αν μιλήσει σ’ εμάς από τον ουρανό; Ζήτησε ο λαός να μην ακούσει τη φωνή του Θεού, και ο Θεός το δέχθηκε. Ο Μωυσής παρακάλεσε να μείνει ο Θεός μαζί με τον λαό, και πολλοί πέθαιναν, επειδή δεν άντεχαν να πλησιάσουν τη θεία φύση. Έτσι λοιπόν έδειξε ο Θεός ότι, όταν πλησιάζει τους ανθρώπους, γίνεται γι’ αυτούς που ασεβούν πληγή αγιάτρευτη, για να θριαμβεύσει η δικαιοσύνη του. Αλλά, επειδή μας ευσπλαχνίζεται, απομακρύνεται για να ζήσουμε, και γι’ αυτό δε μας λέει απόρρητες αλήθειες, για να μην τρομάξουμε. Πλησίασε ο Θεός τον Ααρών, και επειδή βρήκε τους γιους του ένοχους, τους εφόνευσε• πλησίασε τον ισραηλιτικό λαό, και πολλούς που έκαναν αμαρτίες τους εξολόθρευσε. Αν λοιπόν μας πει τις θείες αλήθειες και δεν πιστέψουμε, θα μας εξαλείψει όλους. Γι’ αυτό μάλιστα δεν τις λέει, επειδή ξέρει από πριν ότι δε θα πιστεύσουμε εμείς.

Λοιπόν, σοφά κάνει που προνοεί για μας, για να μην πεθάνουμε. Δε μας δίνει πολύ μεγάλη αντιληπτική ικανότητα, για να μην εξαφανίσει την προαίρεση• ούτε χορηγεί περισσότερη δύναμη, για να μην περιφρονήσει τη φύση• δεν αφαιρεί την καλή διάθεση, για να μη νικηθεί ο άνθρωπος από την κακία• δεν έκανε τους ανθρώπους αγγέλους, για να μην παραβιάσει τη δημιουργική του δύναμη• ούτε έκανε τους Αγγέλους Χερουβίμ, για να μην ανατρέψει τη δημιουργία. Έκανε την ανθρώπινη φύση έτσι ώστε να δέχεται, όσο μπορεί να δέχεται γεννητή φύση. Όρισε τα ιδιώματα των φύσεων και είδε ότι αυτές χρειάζονται έλεος, επειδή είναι μεταβλητές• γνωρίζει μάλιστα ότι, αν δεχθούν περισσότερη χάρη, βλάπτονται• γι’ αυτό, πρόσφερε τη μέθεξη της θεότητάς του, ανάλογα με την αντοχή της ανθρώπινης φύσης, για να την αντέχει• το περισσότερο όμως το αποταμίευσε, από ευσπλαχνία. Ανάλογα με τη δύναμή τους τοποθέτησε και την αντιληπτική ικανότητα, για να μη γίνει σ’ αυτούς αίτιος υπερηφάνειας, όπως εκείνοι που παρακινούν τα παιδιά στο κακό γίνονται οι ίδιοι μάλλον οι αίτιοι της κακίας. Πρόσφερε αυτό που μπορούσαν να δεχθούν, και τους συγχώρησε γι’ αυτό που δεν μπορούσαν να δεχθούν. Διότι από κανέναν δε ζητά περισσότερα από τη δύναμή του.

 

ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ – ΕΡΓΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο