Γράφει ο Βασίλειος Δ. Παπαγιαννίδης, Δικηγόρος Αθηνών, LLM
Ρωσία… Αχανής, Πολυεθνική, Ισχυρή… Η ιστορία της θα λέγαμε πως ξεκινά με την έλευση των Σκανδιναβικών Ελίτ σε μια περιοχή με κέντρο το Κίεβο όπου ζούσαν Σλάβοι γύρω στον 9ο αιώνα. Η συνένωση αυτής της ελίτ υπό την ηγεσία του Βαραγγού Ρούρικ με τους Σλάβους «γέννησε» τη Ρωσία…
Για άλλους θεωρείται Δύση και για άλλους Ανατολή. Άλλοι την θεωρούν στυλοβάτη της Δύσης και άλλοι το μεγαλύτερο αντίπαλό της. Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία διαθέτει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που όχι απλά της διασφαλίζουν την επιβίωση αλλά και την καθιστούν διαχρονικά μεγάλη δύναμη.
Το 1547 το μεγάλο Δουκάτο της Μόσχας έγινε το Βασίλειο της Ρωσίας. Το 1612 οι Ρώσσοι νίκησαν τους παραδοσιακούς αντιπάλους τους Πολωνούς, που είχαν εισβάλει στα εδάφη της Ρωσίας, και ανέβασαν στο θρόνο τον Μιχαήλ Ρομανώφ, ιδρυτή της γνωστής δυναστείας. Το 1709 οι δυνάμεις της Ρωσίας υπό τον Μέγα Πέτρο κατανίκησαν τους Σουηδούς εισβολείς του Καρόλου του 12ου στο πεδίο της Πολτάβα στη σημερινή Ουκρανία. Εκείνη τη μέρα το ημερολόγιο έδειχνε 8.7.1709 και από τότε η Ρωσία αποτελεί μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Το 1812 η Ρωσία όχι μόνο οδήγησε το μεγάλο Ναπολέοντα και τη μεγάλη στρατιά του, που είχαν εισβάλει στη Ρωσία, σε συντριβή αλλά ηγήθηκε αντεπίθεσης απελευθερώνοντας ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη και οδηγώντας στην πτώση του το 1814! Το 1941-45 η Ρωσία (ως ΕΣΣΔ) δέχτηκε τη φονική εισβολή της Γερμανικής Πολεμικής Μηχανής του Γ’ Ράιχ. Και πάλι, όμως, οι Ρώσσοι άντεξαν, αντεπιτέθηκαν και νίκησαν υψώνοντας την κόκκινη σημαία στο Βερολίνο.
Αυτό που γίνεται αντιληπτό ανωτέρω είναι πως οι Ρώσοι νίκησαν τέσσερα ισχυρά κράτη που επιδίωξαν να επιβάλουν τη θέλησή τους στη Ρωσία μέσω εισβολής:
-Το 1612 την Πολωνία,
-Το 1709 τη Σουηδία,
-Το 1812 τη Γαλλία του Ναπολέοντα,
-Το 1945 την Χιτλερική Γερμανία.
Τα κράτη που ηττήθηκαν από τη Ρωσία είχαν επιχειρήσει εισβολή στα εδάφη της και τελικά οι στρατιωτικές τους δυνάμεις καταστράφηκαν… Γιατί;
Η Ρωσία ήταν (από το 16ο αιώνα) και είναι μια αχανής χώρα. Μπορεί να ηττηθεί σε μια μάχη. Μπορεί και να χάσει έναν περιφερειακό πόλεμο. Όμως, δεν μπορεί να ηττηθεί μέσω στρατιωτικής εισβολής και πολέμου φθοράς. Η ιστορία το έχει διδάξει!
Η αχανής έκτασή της σημαίνει πως ένας εισβολέας όχι μόνο θα πρέπει να προελάσει σε βάθος αλλά και να απομακρυνθεί από τις γραμμές ανεφοδιασμού του καθιστώντας εξαιρετικά ευάλωτο το στράτευμά του. Θα καταφέρει να νικήσει τους Ρώσους στο πεδίο της μάχης, αλλά οι Ρώσοι θα τον αφήνουν να εκτίθεται τόσο στο Ρωσικό χειμώνα όσο και στη δυσκολία διατήρησης του αχανούς μετώπου. Η Ρωσία διαθέτει δεκάδες εθνότητες τις οποίες κρατά ενωμένες υπό την «σκέπη» της Μόσχας. Τα αποθέματά της σε ανθρώπινο δυναμικό είναι ανεξάντλητα και οι εφεδρείες της «άπειρες». Αφού ο εισβολέας φθαρεί αρκετά οι Ρώσοι θα αντεπιτεθούν και θα τον αποτελειώσουν. Θα τον νικήσουν έχοντας ως σύμμαχο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας τους και όχι τις νίκες τους στο πεδίο της μάχης! Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μέγας Ναπολέων το 1812 ηττήθηκε από τους Ρώσους χωρίς να χάσει μάχη!
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Με αφορμή τα γεγονότα της Ουκρανίας και τη σχετική Ρωσική εισβολή, η Ρωσία αποτελεί πλέον τον Νο1 εχθρό της Δύσης. Οι ΗΠΑ «έπεισαν» την ΕΕ και το σύνολο του ΝΑΤΟ να θεωρεί ως βασικό εχθρό τη Ρωσία. Δε θα πω αν αυτό είναι σωστό ή όχι. Θα διερωτηθώ όμως: γνωρίζει η Δύση τί σημαίνει να έχεις απέναντι τη Ρωσία; Πως θεωρεί ότι αντιμετωπίζεται; Τί σκοπό έχει που θέλει να επιτύχει απέναντι στη Ρωσία; Γιατί η Δύση του σήμερα ρισκάρει έναν πόλεμο με τη Ρωσία; Μακάρι αυτά τα ερωτήματα να απαντηθούν πριν γίνει κάποιος πόλεμος ευρείας έκτασης και η Ευρώπη βρεθεί στρατιωτικά απέναντι στη Ρωσία γιατί τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αχανή έκταση της Ρωσίας και τη ανθεκτικότητά της, χαρακτηριστικά που οι ίδιοι στερούνται…